Blogger Templates

Monday, September 28, 2009

::Ya Rasulullah S.A.W::

Salam.. harini terasa mcm byk benda pulak nak share kat dlm blog ni..hehe.. maklumlah lepas gian nak update blog.. tadi masa tgh surf internet, secara tak disengajakan terbaca la satu article ni.. Tajuknya cara Rasulullah mengekalkan keharmonian rumah tangga.. tgk pada tajuknye da dpt bygkan betapa interestingnye article ni.. walau pun yg menulis ni belum berumahtangga, tetapi sekadar ingin berkongsi segala ilmu yg ada..semoga yg membaca pun akan dapat manfaatnya..InsyaAllah, kalau diketemukan jodoh yang sesuai, akan berumah tangga juga nanti..(^_^).. njoy reading..
Cara Rasulullah saw mengekalkan keharmonian rumah tangga

Tidur dalam 1 selimut meskipun isterinya haid
Dari Ata' bin Yasar: Sesungguhnya Rasulullah saw & Aisyah r.a biasa mandi
bersama dalam bekas. Ketika baginda sedang berada dalam 1 selimut tiba tiba
Aisyah bangkit. Baginda bertanya, "Kenapa engkau bangkit?”, jawab Aisyah,
"kerana saya haid". Sabda Rasulullah saw, “kalau begitu pergilah, lalu pakailah
kain & dekatlah kembali padaku”. “Aku pun masuk lalu berselimut dengan
baginda”.

(Hadis riwayat Said b Mansur)

Menyembur wangian pada bahagian aurat
Dari Aisyah r.a, beliau berkata: sesungguhnya Nabi saw apabila mewangikan
badannya, baginda akan memulai dengan bahagian auratnya menggunakan
nurah (sejenis pewangi), & isterinya akan meminyaki bahagian lain tubuh
baginda.

(Hadis riwayat Ibn Majah)

Mandi bersama sama isteri
Dari Aisyah r.a beliau berkata: "Aku biasa mandi bersama Nabi saw dalam 1
bekas. Kami bersama sama memasukkan tangan kami dalam bekas tersebut".

(Hadis riwayat Abdurrazaq & Ibn Abu Syaibah)

Menyikat rambut Nabi
Dari Aisyah r.a, beliau berkata: Saya biasa menyikat rambut Rasulullah saw,
ketika itu saya sedang haid.

(Hadis riwayat Ahmad)

Meminta isteri meminyakkan badan
Dari Aisyah r.a, beliau berkata: "Saya meminyakkan badan Rasulullah saw pada
hari raya Aidil Adha setelah baginda melakukan jamrah aqabah".

(Hadis riwayat Ibn Asakir)

Minum bergantian pada tempat yang sama
Dari Aisyah r.a, beliau berkata: "Saya biasa minum dari cawan yang sama
walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut & meletakkan mulutnya di
tempat saya meletakkan mulut, lalu menghirup airnya".

(Hadis riwayat Abdurrazaq & Said b Mansur)

Mencium isteri walaupun sebelum solat
Dari Aisyah r.a, beliau berkata: Nabi saw biasa mencium isterinya setelah
mengambil wudu', kemudian baginda bersembahyang & tidak mengulangi
wuduknya.

(Hadis riwayat Abdurrazaq)

Memanggil dengan panggilan mesra
Rasulullah biasa memanggil Aisyah dengan panggilan yang disukai seperti Aisy &
Humaira (pipi merah delima)
Menyejukkan kemarahan isteri dengan mesra
Nabi saw biasa memicit hidung Aisyah jika dia marah & baginda berkata, Wahai
Uwaisy, bacalah doa "Wahai Tuhanku Tuhan Muhammad, ampunilah dosaku,
hilangkan kekerasan hatiku & lindungilah aku dari dosa fitnah yang
menyesatkan”.

(Hadis riwayat Ibn Sunni)

Membersihkan titisan darah haid isteri
Dari Aisyah r.a, beliau berkata: "Aku pernah tidur bersama Rasulullah saw di atas
1 tikar ketika aku sedang haid. Apabila darahku menitis di atas tikar itu, baginda
mencucinya & tidak pula berpisah dari tempat duduk itu, lalu baginda kembali
baring disisiku, apabila darahku sekali lagi menitis, baginda mencuci lagi titisan
darah & tidak berpindah dari tempatnya, kemudian baginda pun bersembahyang
dari tempat itu.

(Hadis riwayat Nasai)

Memberikan hadiah pada isteri
Dari Ummu Kalthum bin Abu Salamah, Rasulullah saw bersabda padanya.
"Sesungguhnya aku pernah hendak memberi hadiah kepada Raja Najasyi sebuah
pakaian berenda & beberapa botol minyak kasturi, namun aku mengetahui Raja
Najasyi telah meninggal dunia & aku mengagak hadiah itu akan dikembalikan.
Jika ianya dikembalikan aku akan memberi kepada isteri isterinya masing
masing 1 botol minyak kasturi, sedang sisa minyak kasturi & pakaian berenda
tersebut baginda berikan pada Ummu Salamah.

(Hadis riwayat Tirmidzi)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails