Blogger Templates

Friday, July 31, 2009

Khasiat Telur Separuh Masak...

Aziz dan Ani membawa anak lelaki mereka yang berusia 6 tahun ke klinik. Walaupun pada mulanya agak malu dan segan, akhirnya mereka membuka mulut juga menceritakan kebimbangan mereka tentang kemaluan anak mereka yang agak kecil berbanding kanak-kanak lain yang sebayanya.

Selepas melakukan pemeriksaan, doktor berkata;

“beri makan telur separuh masak setiap pagi. Lama-lama besarlah tu.”

Besok pagi, apabila anak lelaki mereka hendak bersarapan, terkejutlah dia melihat ada 10 biji telur di meja makan..

“Telur ni untuk saya ke mak?”, tanya si anak..

“Engkau makan dua biji saja. Yang lain tu untuk ayah kau punye”, kata emaknya..


Haa...Hang Pikir lah sendiri……..!

Wednesday, July 29, 2009

.:Sepi:.

...Sepi by Yuni Shara...

Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
Namun ini hanya ada di bibir
Di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
Walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban di hidupku
Biarkan saja biar saja
Hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
Penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
Untuk tetap kuberdiri

Oh! ada saatnya kubicara
Bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
Aku tetap diam
Oh! sejarah cinta dan hidupku
Penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
Untuk tetap ku berdiri

Oh! ada saatnya ku bicara
Bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
Aku tetap diam

Thursday, July 23, 2009

..Pesanan Rasulullah S.A.W...

A Beautiful Hadith


Hadis yang Menarik




Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati. Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.




'Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'


Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata, 'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.


'When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.


'Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'


Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda: 'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

Wednesday, July 22, 2009

..Demi Cinta..


Demi Cinta - Kerispatih

Maaf, ku telah menyakitimu
Ku telah kecewakanmu
Bahkan ku sia - siakan hidupku,
dan kubawa kau seperti diriku
Walau hati ini terus menangis
Menahan kesakitan ini

Tapi ku lakukan semua demi cinta
Akhirnya juga harus ku relakan kehilangan cinta sejatiku
Segalanya telah ku berikan
Juga semua kekuranganku
Jika memang ini yang terbaik
Untuk diriku dan dirinya
Kan ku terima semua demi cinta

Jujur, aku tak kuasa,
saat terakhir ku genggam tanganmu
Namun yang pasti terjadi,
kita mungkin tak bersama lagi
Bila nanti esok hari
Ku temukan dirimu bahagia
Izinkan aku titipkan kisah cinta kita selamanya

.:Kursus Kawen:.(ep.2)

Hola everybody..im back wid the 2nd ep of my Kursus Kawen story... hehe.. hmm, 1st ep aritu stop kat ne eh? haa.. 1st session start @ 3pm.. memula sekali dgr taklimat dari urusetia ttg perjalanan kursus selama 2 hari tu.. then, penceramah yg pertama memulakan la ceramahnya..best2! eh, rasa2nyer macam dah story masa 1st ep aritu kan.. apolah..huhu.. kelas petang tu abis dalam kul 7.30pm..end of day 1.. i pun gerak lik bangi..smpai umah bout 8.30pm..mandi-manda, pastu trus ciap2 utk kuar dinner wid my sis.. mlm tu i dinner nasi grg padrik.. lapar siut.. huhu.. mlm tu mmg flat..mana taknya..subuh2 hari lagi dah celik mata, matahari dah terbenam baru lik..penat woo..nasib baiklah lecture best..hehe.. bout 11.30pm we all lik dari diner di village view..mlm tu, almost 12am gak la baru dapat tdo..huhu..

.:Day 2:.
Bangun pagi awal ckit dari semalamnye.. kunci jam kul 5pg..hari kedua ni klas start kul 8am.. so, kene lah bgn awal..warghh..berat tul rasa mata ni nak bukak pagi tu..pedih biji mata..huhu..tapi memandangkan tak nak lewat datang kusus, ku paksakan juga diri ini utk bgn dari lenaku..cewah..jiwengs la pulak..hehe..pagi tu, gerak dari bangi kul 6.45am..jln mmg lengang giler lah..tmbh2 hari ahad..mmg jalan itu mcm aku yg punya lah..wpun begitu, tak speeding pun coz masih awal lg..so, drive pun relax jer..bout 45mins later, I reach Bangsar..as usual, tggu my partner Rai..tak sempat nak bfast pun pagi tu..yapar..huhu..10am we all pun break..baru plan ngan Rai nak gi kedai mamak kat tepi tu utk bfast, rupa2 nye pihak urusetia ada sediakan nasi lemak ngan air teh o..tak jadi nak gi kedai mamak..jimat duit...(^_^).. Bismillahirrahmanirrahim..maka masuklah suapan nasi lemak yg sulung ke dalam mulut..setelah beberapa ketika...(....) tau2 je dah sampai ke suapan nasi lemak yg terakhir.. abis da.. erkk..Alhamdulillah..kenyang..hehe...dalam kul 10.30am we all smbg balik lecture..mendgr sambil ketawa..hohoho..Tajuk2 yg disampaikan utk hari kedua ni kira best2 gak la..antaranya bab Akidah, Ibadah (basic la ni..), pengurusan Talak, Fasakh, Prosidur Perceraian (haa..bab ni agak xbest ckit..huhu..), hubungan konflik,pengurusan kesihatan dan yg paling best sekali komunikasi suami isteri yg disampaikan oleh Ybh.Ustz Hjh Zawiah Hj Hassan..ore kelate.. kecek kelate sokmo..nasib baik pahe..kalu dok gak, nganga je la..huhu..haa, smbg balik citer tadi..lebih kurang 3 jam kemudian, we all pun break utk lunch..lunch pun urusetia ada sediakan..we all lunch nasi ayam ngan air oren..sedap..lapar punya pasal, mkn x ingt org kiri kanan dah..pas abis mkn tu, we all trun bwh, lepak2 kat luar sambil amik amik gmbr...lihatlah hasilnya seperti di bawah..hehe..hmm..niat di hati tu nak share gak la ckit ilmu2 yg dapat masa kursus tu..tp tak reti dari mana nak mula..sng citer, u all gi kursus kawen nanti tau la..pada yg dah gi kursus kawen tu, rasanya intipati kursus tu sama jer coz sukatan pelajaran dia standardize seluruh malaysia..cume maybe penyampaian je la yg berbeza-beza ikut penceramah..hmm..ding dong ding dong..dah sampai ke sesi yg last..sketsa..lakonan semula oleh peserta2 kursus yg sudi volunteer nak jadi pelakon..maklumlah, nak jadi pelakon drama tv tak boye..dapat jadi pelakon utk sketsa masa kursus kawen pun jadila..sketsa ni ttg suasana masa merisik, bertunang sehinggalah ke majlis akad nikah..masa merisik ngan bertunang tu biasa jer rasa..tp bila sampai part majlis akad nikah, rasa meremang gak la bulu roma ni..tgk cane the whole proses utk nikah ni..mmg khusyuk la masa tu..bukan apa terbygkan diri sendiri melalui masa tu one day nanti..insyaallah..dengan siapa? wallahualam..hanya Allah shj yg tahu..(andai ku tahu siapa..)..tetiba rasa hiba pulak..huhu..nway, ingat nak record sketsa tu, bole post sekali dalam blog ni..tp tempat duduk tak strategik..tak bole nak record..huhu..k lah..tak tau dah nak mengarut apa kat cni..yg pasti, tiada 3rd ep..hehe..haa..tggu my new post yg bertajuk "my wedding day" je lah nanti..bila? ujung tahun 2009? ujung tahun 2010? wallahualam..hehe..that's all folks..tata titi tutu..

Perihal Qunut...

Hye, i'm back..hehe..ada satu video yg I nak share wid u all.. I've got it from my inbox..member2 dok forward.. It's really an interesting video to watch.. Hehe.. Hope u all enjoy the video dan ambil iktibar.. sesungguhnya yang baik itu datang Allah s.w.t...yang buruk itu datang dari kelemahan diri saya sendiri..

video

Monday, July 20, 2009

.:HoNeY BeE:.

HoNey BeE..

I am a honey bee
Shown out from the colony
And they won’t let me in
So I left the hive
They took away all my stripes
And broke off both my wings
So I’ll find another tree
And make the wind my friend
I’ll just sing with the birds
They’ll tell me secrets off the mark
But my other honey bee
Stuck where he doesn’t wanna be
Oh my darling honey bee
I’ll come save you
Even if it means
I’ll have to face the queen
So I’ll come prepared
My new friends say they would help me
Get my loved one back
They say it isn’t right
The bees have control of your mind
But I choose not to believe that

So we’ll meet in the darkness of the night
And I’ll promise I will be there on time
We’ll be guided by my new friends the butterflies
Bring us back to our own little hive

Oh my other honey bee
No longer stuck where he doesn’t wanna be
Oh my darling honey bee
I have saved you
And now that you’re with me
We can make our own honey

...Diary Biru...

BUKU HARIAN ISTERI
Malam Minggu - Dia berkelakuan aneh. Sebelumnya kami berjanji bertemu di Cafe. Aku shopping seharian dengan kawan-kawan, sehingga mungkin dia kesal kerana aku agak lewat sampai di Cafe, tapi dia tak bercakap. Dia tak bercakap langsung, jadi aku ajak dia pergi ke tempat yang agak sunyi supaya kami dapat berbincang, dia setuju tapi tetap diam membisu. Aku tanya apa yang salah - dia jawab, “Tak ada”. Aku tanyakan apakah kesalahan ku yang membuatnya kesal. Dia kata hal ini tak ada kaitannya dengan ku dan minta aku tak usah sibuk. Dalam perjalanan pulang, ku katakan aku mencintainya, dia cuma tersenyum tipis dan tetap membisu. Aku tak dapat menjelaskan perangainya petang itu. Aku tak habis-habis berfikir kenapa dia tak menjawab, “Aku cinta kamu juga”. Sesampainya di rumah, aku merasa kehilangan dia, dan seolah-olah dia tak menghendaki ku lagi. Dia hanya duduk dan nonton depan TV; dia terlihat jauh dan menghilang…..Akhirnya aku putuskan untuk tidur. Lebih kurang 10 minit kemudian, dia masuk ke kamar. Aku tak tahan lagi, ku putuskan untuk menghadapinya dan memulakan tugas sebagai seorang isteri utk memenuhi tuntutan batinku juga. Aku cari suis utama yang biasanya kalau ku sentuh pasti segala yang membuku akan hilang. Tapi dia tetap kaku dan langsung menepis tanganku..huhu, besar ke kesalahanku. Aku menanyakan soal sebenarnya, tapi dia langsung tertidur. Aku mulai menangis sampai tertidur. Aku tak tahu apa yang harus ku lakukan. Hidupku terasa bergoncang…..
BUKU HARIAN SUAMI
Hari ini CHELSEA kalah!!!

.:Kursus Kawen:.(ep.1)

Salam...How is everybody? Miss me? hehe.. hmm, i've reached ofis dy.. Monday Blues...lalala.. Dunno what to do, where to start.. huhu.. but i'm having a meeting later on @ 9.30am until 5.00pm.. malasnye nak gi meeting.. 2 days straight!!! kene attend sorang2 pulak tu.. confirm ngantuk dlm meeting ni nanti..huhu.. actually, i have a story to share wid u all.. about kursus kawen yg I attend last weekend.. Kursus kawen tu was held on 18 & 19 July 2009 at Zura's Akademik, Bangsar.. Jauh kan I gi kursus kawen.. Walaupun jauh, worth it.. Mmg best dan superb la.. sumer penceramah mmg sempoi... tak kering gusi la dibuatnya sepanjang 1 hari stgh attend kursus tu.. asyik gelak jer.. tp ada gak part2 yg wat kelopak mata ni mcm nak tertutup jer.. ngantuk.. huhu.. watever it is, I manage to finished the course untill d end...yea!!! I takder lah wat note taking sgt..most of d time, tadah telinga je dgr ceramah..tak dan nak amik notes pun..takleh nak menulis, asyik gelak jer.. hehe.. A little bit bout Zura's Akademik ni, dah lama established kat bangsar..one of the fevret place for artists & celebrities utk wat kursus kawen.. antaranya Maya Karin, Norman Hakim, Ac Mizal, Emelda & Adlin, Ina Naim, termasuk gak few anak2 VIPs such as Datuk Mukhriz Mahathir and etc.. pendek kata, Zura's Akademik ni mmg glamer lah.. Fees sama mcm kat tmpat2 lain.. RM80.. situated @ Kompleks Niaga Utama, Bangsar Utama.. Nearby to Bangsar's LRT..


Wid our Files...(^_^)...


.:Day 1:.
Wake up @ 7.00am, having my bath n berciap2 ngan sepersalinan baju kurung merah dan bertudung hitam, make-up ckit..then ready to go.. masuk kete, panas enjin kete jap.. meanwhile, dalam kepala ni dok fikir mcmana nak gi Bangsar fm Bangi..huhu..lau ikut dlm peta, boleh dtg dari midvaly.. i ni takderla expert sgt bab2 jalan ni.. since i tau one road ni yg boleh sampai ke mid, i pun decide utk ikut jln tu.. vrroomm... mula2 tu perjlanan agak lancar gak la..traffic pun ok, coz hari sabtu kete tak byk pagi2..sumer dok goyek2 atas katil lagi.. bestnyer.. reached mid dy, i pun semakin hilang arah.. Rai mentioned lau dari KL sentral just go straight.. then, i follow KL Sentral signboard pulak..jalan punya jalan, tau2 dah masuk jalan syed putra..rasanya mcm nak patah balik ke mid ni..then, i remember dlm map tu ada muzium negara..i pun follow pulak signboard nak gi muzium negara..sampai la i kat satu T junction..then i masuk kiri..eh, mcm salah je jln ni.. tak nampk pun kat signboard tu ada mention jalan bangsar or yg seangkatan dgnnya..yg ada, jalan tun sambanthan, ngan seputih..haa sudah..sesat dah ni..nasib baik masih awal lagi..time masa tu dekat kul 8.45am..registration at 10.00am..then, i berhenti kat tepi jalan, tanya org..rupa2nyer i mmg dah salah jalan..tapi dah tak jauh da dari tmpt kursus tu.. that nice guy pun bg the rite direction.. i pun kuar balik kat T junctin tadi amik kiri..actually masa kat T junction tadi, i kene go straight instead of turn left.. jalan punya jln, i pun smpai kat Dataran Maybank.. U turn kat ctu, then masuk kiri kat 7e..finally, i pun smpai la kat Zura' Akademik tu.. parked my car n tggu Rai pulak..she's on the way.. dia sampai jer, kitorg bfast kat mamak restaurant nearby.. we all mkn roti canai pagi tu.. after finished our meal, kitorg pun gerak la ke Zura's Akademik utk registration..mmg meriah la suasana kat dalam building tu..berkumandang ngan lagu2 kawen..rasa mcm attend kenduri kawen pulak..hehe.. most of yg hadir pagi tu dtg ngan partner masing2..but i ngan rai dtg berdua.. jeles gak la tgk all the couples..nak wat cane, partner masing2 dah gi kursus kawen terlebih dahulu, pastu masing2 dok jauh pulak tu..huhu..takperlah, yg penting dapat sijil..haa, sebut ttg psgn yg dah di kursus kawen awal2 ni..kat Zura's Akademik diorg bagi bw psgn yg dah g kursus kawen ni utk attend sekali kursus ngan pasangan yg baru nak amik..without any charges!!! free tuh..mmg bagus la pendekatan yg Zura's Akademik ni wat kan.. ok, back to my story..lebih kurang dalam kul 11.00am, we all dah ciap register.. klas mula kul 2.30pm..lmbt lagi..memandangkan midvaly is just around the corner, we all pun gi la window2 shopping kat sna.. after having our lunch, dalam kul 2.00pm we all pun gerak balik ke Zura's Akademik.. 1st session start dalam kul 3.00pm.. Penceramah mmg best..pandai wat lawak.. nak pecah perut gelak..hehe.. dalam pada gelak tu, byk gak la ilmu yg I dpat.. yg pastinya ilmu2 tu sgt berguna bila nak mendirikan rumahtangga nanti.. apa yg paling penting, lecture yg diberi betul2 buat I insaf..huhu..tak tau la org len rasa cane pulak.. Hmm, dah kul 2.15pm la..ada keje ckit nak wat..minit mesyuarat tak submit lagi kat bos utk approval..da seminggu da meeting..mesti kene marah ngan bos nanti..huhu.. K, la..till next post.. Bye2..
to be continue..

Friday, July 17, 2009

...Kene Calar...

Salam...it's been a while i tak post new blog..bz ckit..huhu..hmm, just nak share satu citer malang wid u all.. My car been scratched!!! it happened on 13 july 2009. tak tau la keje saper.. but i did suspect few people yang ada motif utk wat keje bodoh ni.. motif? hmm, ntahlah.. wat ever it is, i dah pun make a police report.. i've given all the details based on beberapa maklumat yg i ada bout the suspects.. Police did mentioned yg diorg cume bole siasat bout dis matter but takle nak wat tangkapan coz i takder bukti atau saksi yg nmpak kejadian tu berlaku.. bole dikatakan, org yg wat dajal kat my car tu selamat la dis time..tp Allah tahu and for sure, diorg ni tak selamat la kat akhirat nanti..but the police officer bg jaminan lau i nmpak jer makhluk2 yg **** berada hampir ngan my car, i call balai immediately..biar kene tangkap makhluk2 ni..padan muka.. papehal pun, i lah yg merana..kete calar..hati sakit..dah tu, i yg kene bear all the cost utk cat balik the whole car..bukan bole cat ckit2.. mmg kene tembak full body..takper la..setiap yg berlaku tu ada hikmahnye... huhu.. k lah..almost lunch time dy.. i nak balik tdo..ngantuk.. semalam tdo lmbt coz tgk movie "a walk to remember"..my favret movie ever!!! u all should watch d movie..till next post..adiosa amigosa..

Front passenger side...
Driver's side...
Rear's side...On the car's boot...

Monday, July 13, 2009

Bila Rasaku Ini Rasamu

aku memang terlanjur mencintaimu
dan tak pernah ku sesali itu
seluruh jiwa telah kuserahkan
menggenggam janji setiaku

ku mohon jangan jadikan semua ini
alasan kau menyakitiku
meskipun cintamu tak hanya untukku
tapi cobalah sejenak mengerti

bila rasaku ini rasamu
sanggupkah engkau menahan sakitnya
terkhianati cinta yang kau jaga
coba bayangkan kembali
betapa hancurnya hati ini kasih
semua telah terjadi

aku memang terlanjur mencintamu...

Thursday, July 9, 2009

BiTTer HearT by Zee Avi

BiTTer HearT...

Sun rays come down
as seen when they hit the ground
Children spinning around
Til’ they fall down down down

I wait for you
It’s been two hours now
and you’re still somewhere in town
your dinner’s getting cold

I rest my case
you are always this late
and you know how much I hate
waiting around, round, round

Bitter heart, bitter heart
tries to keep it all inside
Bitter heart, bitter heart
shadows will help you try to hide
Bitter heart my bitter heart
is getting just a little fragile
Bitter heart bitter heart
of mine

And then you come
and tell me the same reason
that you did yesterday
so tell me what’s her name

du du du du

A Great Love Story In China

Satu kisah cinta baru-baru ini datangnya dari negara China dan langsung menyentuh perasaan seisi dunia. Kisah ini adalah kisah seorang laki-laki dan seorang wanita yang lebih tua darinya, yang melarikan diri untuk hidup bersama dan saling mengasihi dalam kedamaian selama setengah abad..Laki-laki China berusia 70 tahun itu telah memahat 6000 anak tangga dengan tangannya (hand carved) untuk isterinya yang berusia 80 tahun itu meninggal dunia di dalam gua yang selama 50 tahun terakhir menjadi tempat tinggal mereka. 50 tahun yang lalu, Liu Guojiang, pemuda 19 tahun, jatuh cinta pada seorang janda 29 tahun bernama Xu Chaoqin. Seperti pada kisah Romeo dan Juliet karangan Shakespeare, teman-teman dan kerabat mereka mencela hubungan mereka kerana perbezaan usia di antara mereka dan kenyataan bahwa Xu sudah punya beberapa anak...Pada waktu itu masyarakat tidak dapat menerima dan menganggap tidak bermoral bila seorang pemuda mencintai wanita yang lebih tua..Untuk menghindari gossip murahaan dan celaan dari lingkungan masyarakatnya, pasangan ini memutuskan untuk melarikan diri dan tinggal di sebuah gua di Desa Jiangjin, di sebelah selatan Chong Qing. Pada mulanya kehidupan mereka sangat menyedihkan karena tidak punya apa-apa, tidak ada letrik atau pun makanan. Mereka harus makan rumput-rumputan dan daun kayu yang mereka temukan di gunung itu. Dan Liu membuat sebuah ampu minyak tanah untuk menerangi hidup mereka. Xu selalu merasa bahwa ia telah mengikat Liu dan ia berulang-kali bertanya,"Apakah kau menyesal?" Liu selalu menjawab "Selama kita rajin, kehidupan ini akan menjadi lebih baik". Setelah 2 tahun mereka tinggal di gunung itu, Liu mulai memahat anak-anak tangga agar isterinya dapat turun gunung dengan mudah. Dan ini berlangsung terus selama 50 tahun. Setengah abad kemudian, di tahun 2001, sekelompok pengembara (adventurers) melakukan explorasi ke hutan itu. Mereka terheran-heran menemukan pasangan usia lanjut itu dan juga 6000 anak tangga yang telah dibuat Liu. Liu Ming Sheng, satu dari 7 orang anak mereka mengatakan, "Orang tuaku sangat saling mengasihi, mereka hidup menyendiri selama lebih dari 50 tahun dan tak pernah berpisah sehari pun. Selama itu ayah telah memahat 6000 anak tangga itu untuk menyukakan hati ibuku, walau pun ia tidak terlalu sering turun gunung. Pasangan ini hidup dalam damai selama lebih dari 50 tahun. Suatu hari Liu yang sudah berusia 72 tahun pengsan ketika pulang dari ladangnya. Xu duduk dan berdoa bersama suaminya sampai Liu akhirnya meninggal dalam pelukannya. Karena sangat mencintai isterinya, genggaman Liu sangat sukar dilepaskan dari tangan Xu, isterinya. "Kau telah berjanji akan memeliharakanku dan akan terus bersamaku sampai aku meninggal, sekarang kau telah mendahuluiku, bagaimana aku akan dapat hidup tanpamu?" Selama beberapa hari Xu terus-menerus mengulangi kalimat ini sambil meraba peti jenazah suaminya dan dengan air mata yang membasahi pipinya...Pada tahun 2006 kisah ini menjadi salah satu dari 10 kisah cinta yang terkenal di China, yang dikumpulkan oleh majalah Chinese Women Weekly.. Pemerintah telah memutuskan untuk melestarikan "anak tangga cinta" itu, dan tempat kediaman mereka telah dijadikan muzium agar kisah cinta ini dapat terus hidup.

Wednesday, July 8, 2009

.:ThanX:.

Hye, im back wid new story to share...emm, lunch time tadi me n my ofismate gi lunch kat Syed Bistro di Puchong..punya la jauh..actually, ada majlis perpisahan yg diadakan secara kecil-kecilan utk 2 org pegawai yang akan keluar dari our sektor..one of them is my beloved KPP, cik joesfina..dia sambung belajar amik Master in Public Policy kat uitm shah alam for 2 years n mahazir yg akan bertukar ke INTURA di Kedah..both of them ni boleh dikatakan dah lama berkhidmat kat Bhgn Saraan, JPA ni..my KPP dah in service for about 7 years while mahazir dah berkhidmat selama 5 tahun..lama kan..finally the time has come for them to leave the sektor..but cik joes akan balik bertugas ke Bhgn Saraan after finished her study..InsyaAllah..lots of thing dat i've learnt fm my KPP..thanx a lot cik Joes..huhu..mahazir ni pulak our IT Technician..dia ni mmg lawak n sempoi..ckp utara mmg pekat..hehe..nanti lau dia da takder, sunyi la sektor kitorg ni..huhu..konon2 mahazir ni mcm penyeri la kat sektor kitorg ni..hehe..ok lah..dah takder idea da nak kelentong apa kat cni..hehe..till next post..adios..
Cik Joesfina dan Mahazir yg diraikan...
Lean Bunga dan Wanina (mommy to be)... Haa..bergosip la tuh..ish2!..Dimana2 ada jer makcik sorang ni..
Lean Bunga dan suratkbr tak dapat dipisahkan..huhu.. Hmm, merenung masa depan ker Cik Joes? Hehe.. Epul cakap... "dalam 10 yang Tam cakap, 11 tak boleh percaya"..hmm, mcmana tu ek?

Station Kopitiam

Hola..arini bgn pagi cepat ckit dari biasa..sebabnya tak iron baju lagi...huhu..semlm tdo awal..penat coz gi jalan2 kat sunway piramid ngan rai n lean..actually, yesterday I ngan Rai puasa..so, kiranya kitorg berbuka sekali la kat sunway tu..sampai2 sunway dah almost 7pm. dah sedang2 elok utk berbuka..hehe..sampai2 je dalam sunway piramid tu, kitorg trus cari tmpt utk berbuka...memula tu gi kat station kopitiam..tgk2 menu, tapi takder yg berkenan di hati..Rai ni ngidam nak makan sizzling..so, we all decide utk cari foodcourt dalam sunway tu...cari2 punya cari, tak jumpa..rupa2nyer takder..huhu..peyut masing2 dah bernyanyi riang..lalala..masa kian berlalu..masih tak jumpa tmpt utk berbuka..sudahnye we all patah balik gi station kopitiam..belek2 menu, then we all pun order la.. I order tomyam chicken rice ngan soya cincau, rai order set ikan pari bakar wid rice dan lean order chicken sizzling wid rice..emm..so yummy! akhirnya masa yg dinantikan pun tiba..Rai lead baca doa buke puasa n lean smbg ngan doa makan..I...trus suap mknan je la..hehe...makan punya makan, sampai la abis...mmg full giler la peyut..rest jap..haa..nak citer la ckit..I ada tmbh telur mata..guess what is the price?...jeng!jeng!jeng!..harga telur mata tu saje RM3.50!!! mmg mahal giler..lau I tau lah, confirm tak order..konon2 nak tambah lauk..maklumlah, bile puasa ni, nafsu makan tu kuat ckit..huhu..yg sedihnye, telur tu pun tak abis..bayar ckit la punya mahal..nxt time tak nak order dah telur mata tu..huhu.. rite after pay the bills, kitorg pun gerak lah dari station kopitiam tu..lean nak gi cari sling bag..dia nak pakai masa gi Bali nanti..best kan dapat gi Bali..lean fly to bali Esok..nak itut! huhu... takperlah, tggu masa honeymoon nanti..gi ngan Hubby la baru best..hehe.. about 9.30pm gak la baru lean settle bershopping..masing2 pun dah seakan-akan penat ngan ngantuk..so, we all decided utk lik..hmm, i ngan rai reach home bout 10.30pm gak la..singgah kedai runcit jap, beli air..dahaga..kat umah takder air minum..huhu..gitu gini, dalam kul 11.30pm baru dapat tdo..letak je kepala kat atas bantal trus lena..mmg penat giler lah..huhu..sedar2 jer dah pagi..trus bingkas bangun gi iron bju..hmm..oteylah, until here for now..till next time..daa..

Me n Rai...(^_^)...
Pose comey2 ckit..nak masuk dalam blog ni..hehe..
Me wid Lean Bunga...(lean pki bju bunga2..) hehe..
Apala yg Lean Bunga ni merepek agaknyer...

Monday, July 6, 2009

The Version Of LOVE...

The Original Version
If you love somebody,
Set it free...
If it comes back, it's yours,
If it doesn't, it never was yours...
The Pessimist Version
If you love somebody, Set her free ...
If she ever comes back, she's yours,
If she doesn't, well, as expected, she never was.
The Optimist Version
If you love somebody, Set her free ...
Don't worry, she will come back.

The Suspicious Version
If you love somebody, Set her free ...
If she ever comes back, ask her why.
The Impatient Version
If you love somebody, Set her free ...
If she doesn't comes back within some time limit, forget her.
The Patient Version
If you love somebody, Set her free ...
If she doesn't come back, continue to wait until she comes back ...
The Playful Version
If you love somebody, Set her free ...
* If she comes back, and if you love her still, set her free again,
repeat *
The Bill Gates Version
If you love somebody, Set her free...
If she comes back, I think we can charge her for re-installation fees and tell her that she's also going to get an upgrade.
The Statistician's Version
If you love somebody, Set her free...
If she loves you, the probability of her coming back is high
If she doesn't, your relationship was improbable anyway.
The MBA Version
If you love somebody set her free...
instantaneously...
and look for others simultaneously.
The Psychologist's Version
If you love somebody set her free...
If she comes back, her super ego is dominant
If she doesn't come, back her id is supreme
If she doesn't go, she must be crazy.
The Finance Expert Version
If you love somebody set her free...
If she comes back, its time to look for fresh loans.
If she doesn't, write her off as an asset gone bad.
The Marketing Version
If you love somebody set her free...
If she comes back, she has brand loyalty
If she doesn't, reposition the brand in new markets.
The Possessive Version
If you love somebody don't ever set her free.

Friday, July 3, 2009

MiMpi YanG Tak SuDah

Apa makna impian
Datang dan pergi
Membawa hati
Menyusuri kembali
Jalan-jalan sepi

Kau kah di situ
Yang menantiku
Atau jelmaan
Dalam kenangan
Yang bernama pengalaman

Siapakah di antara kita
Dengan rela menjadi pendusta
Siapakah dulu membina harapan
Dan siapa yang memusnahkan impian
Tanpa sebab dan alasan
Kau lahirkan perasaan
Bagai taufan tiba-tiba datang
Dan menghilang

Kau bayang-bayang
Masa nan silam
Ada ketika terbawa-bawa
Oleh resah mimpi yang tak sudah...

Wouldn't You?

Wouldn't you?
It rainy dear,
In the middle of the night,
The sweetest thing,
Is saying I love U,
I've pray that you,
would decide to stay,
so i could keep you one more day,
that you wouldn't turn away,
and leave me here all alone.
wouldn't you?

when morning comes,
as is sometimes do,
awake from dream,
and saying i love u,
i would like to know,
how deep is your love,
cause my heart start wondering,
wondering that if you would walk away,
away from me,
wouldn't you?

no, no my love,
please don't feel that way,
cause cross my heart,
and trust my soul,
I love you each and everyday,
and my love never fade away,
cause my heart is true,
I'll do anything just to be with you...
and i hope that you would too,
wouldn't you?

...especially dedicated to whom i belongs to...

Privacy vs Secrecy

Hmm.. I really dunno where to start..but there's a lot of things i'd like to share here..why been so secretive? emm..soalan yang tiada jawapan..haha.. tak salah if we want to be so secretive about sumthing.. there's must be a solid reason for it... i guess.. then, what bout privacy? everything personal seems to be so private to an individual.. i do have my own secret dat i just can't tell..of course la..da namanya secret..hahaha.. what bout privacy then? my life is my privacy... but people keep invading my personal life.. why ha? soalan yg tiada jwpan gak kot.. huhu.. hmm.. here are some people say bout secret vs private..




"I think there is a difference, but I can't explain my logic."


"I find secrecy to be more deceptive, but I'm not sure why. Like privacy is keeping information to yourself for safety, but secrecy is if you're deceiving someone. I only feel this way when comparing the two words, though. Like I said, I don't know why."


"I think it depends on what you're hiding. If you're hiding your social security number and an addiction to online shopping, it doesn't really matter in either the work place or personal life. If you're hiding embezzlement issues and adultery, it doesn't matter if you call it "privacy," it's still wrong."

So, fikir-fikir dan renung2 kanlah..selamat beramal...

oklah..nak sambung wat keje lak..isnin nanti ada keje nak submit kat big boss..huhu..

Quranic Law of Attraction

Salam..harini sampai awal kat ofis..as usual, first thing to do is open my PC..LoaDing...lalala...then sementara tggu my Pc totally on, i belek2 kat atas meja..so, ternampak lah akan senaskhah buku yg bertajuk 'Quranic Law of Attraction' garapan Rusdin S. Rauf. A gift fm my Boss.. i'd like to share a little review of the book...

Law of Attraction mengajar kita mengenai kuasa minda.

Apa yg kita fikirkan hari ini menentukan apa yang akan terjadi pada masa hadapan. Jika kita mahukan masa hadapan yang cemerlang, kita perlu berfikir dan mencipta keinginan ke arah kecemerlangan itu.

Persoalannya, apakah kayu ukur bagi memastikan kuasa tarikan yang kita hasilkan tidak merentasi sempadan nilai? Apakah kayu ukur bagi memastikan tenaga daripada kuasa minda kita kekal dalam kerangka agama?

Jawapannya sudah pasti adalah Quran. Melaui Quran, kuasa tarikan yang terhasil diselarikan dengan petunjuk Allah. Fikiran dan tindakan kita juga dibentuk sesuai dengan kehendak Allah. Kesannya terhasillah kuasa tarikan yang luar biasa. Namun, yang paling utama, kuasa tarikan itu menjamin kecemerlangan yang lebih holistik, kecemerlangan dunia dan akhirat.

I'd say it is a good book to read..oleh itu, marilah kita sama2 membaca..
membaca menambah ilmu..(^_^)..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails