Blogger Templates

Tuesday, September 22, 2009

::1 Syawal::

Salam Eid Fitri buat semua muslimin dan muslimat... Rasanya dah lama beno teman tak update blog teman ni.. dah masuk raya ke-3 arini.. mcmana sambutan syawal kengkawan sekalian? raya teman tahun ni best ckit dari thn lepas.. hehe.. yang sebenornye, byk teman nak taip kat cni..tapi tak tau nak mule kat mane.. niat di hati tu nak qada balik sume citer2 yg teman nak update dlm blog ni since last post teman..episod roti jala..tapi rasanya tak tertaip teman.. huhu.. takperlah..since tajuk post teman kali ni 1 Syawal, teman citer le ckit pasal sambutan 1 Syawal teman tahun ni.. seperti thn2 lepas, mcm biasa teman dan adik2 tolong bonda masak rendang dan kemas rumah.. yg len ckitnyer, pada thn ni teman dan adik2 wat kueh raya.. hehe.. 1st time wat kueh raya.. bolehlah.. kitorang wat 3 jenis biskut raya; cornflakes madu, cornflakes coklat dan nestum cookies.. alhamdulillah, menjadi kueh raya teman.. rasanya pun bole tahan.. berdasarkan testimoni dari makcik2 dan sedara mara yg lain, sumernyer positive..senang kata SEDAP ler.. hehe.. niat di hati tu nak wat ckit sblm balik kl ahad nanti..nak bagi member2 ofis pulak rasa.. tak ketinggalan untuk B juger.. InsyaAllah..itupun lau takder aral ler.. lau tak, tggu raya tahun depan le yer kome2 sekalian.. as usual, pagi syawal tu ayahanda dan adinda teman yg teruna tu akan gi solat raya.. teman? teman dok umah jer..huhu.. pas mandi pagi tu teman pun sarung la baju raya teman.. thn ni tema famili teman warna coklat.. kecuali ayahanda teman jer tak join d club..dia maintain ngan jubah putih dia tu..huhu.. lepas org lik solat raya, kami sekeluarga pun bersalam-salaman ler.. ntah kenapa tetiba bonda teman hepi semacam jer pagi tu.. sblm bersalam, ayah teman secara tak sengaja terbuat lawak.. bonda teman punya la gelak, sampai meleleh airmata.. dekat 10 minit gak la bonda teman tu baru berhenti ketawa.. bile dah tgk dia gelak, kami yg len pun turut gelak gak la..bukan gelakkan lawak ayah yg tak berapa nak kelakar tu..tapi gelak tgk gelagat bonda kami.. haha.. 'Stop it'..haa, ayat fevret bf teman.. hehe.. kiranya stop smpi cni le citer pasal bonda teman ni..nak diteruskan citer, lepas bersalam-salaman teman sekeluarga pun gerak ke umah nenda sblah bonda teman di Sg. Siput.. ramai gak la manusia kat umah atuk teman ni.. sonok la bile ramai2 ni.. makan2..gelak2..borak2.. tak lma pastu, ayah teman pun ajak beransur ke umah nenda teman sblh dia pulak di kuala kangsar.. haa, ayah dan bonda teman ni org perak.. sng, takyah berebut2 nak lik kg utk beraya.. hehe.. teman ni, sorang perak, sorang kelate.. haa..cane nak lik raya nanti yer? pesan utk B..kita gilir2 yer.. hehe.. sebelum gerak ke kuala kangsar, sempat le teman sefamily bergmbr ngan kedua org nenda tercinta.. wat kenang-kenangan.. lebih kurang 45 minit perjalanan dari sg. siput, teman pun sampai le ke umah nenda teman yg lagi satu.. minta maaf dlu ngan nenda teman, pastu ngap lagi.. nenda teman wat mee rebus thn ni..ceedaap..hehe..pastu, teman sekeluarga gi ziarah kubur dua org adik teman dan kubur atuk teman yg dah pergi meninggalkan kami semua.. Al-fatihah untuk atuk teman; Abd. Rahman dan kedua org adik2 teman yg tercinta; Wan Khadijah dan Mior Abdul Rahman.. semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg mukmin..InsyaAllah.. huhu.. rindunyer teman pada mereka semua.. dah2.. taknak cedih2.. teman nak smbg lik citer teman ni.. pas ziarah kubur, teman lik semula ke umah nenda teman.. lepak2 kat sna sampai asar.. hari semakin berlalu.. teman sekeluarga pun beransur le pulang ke umah.. penatnyer.. huhu.. mlm tu, kmi dok rileks2 je kat umah sambil menonton citer kat tv2.. rasanya citer impak maksima kot.. layan je la..mata pun dah kuyu..haa, itu namanya isyarat utk masuk tdo.. dan la abis citer impak maksima tu, teman pun masuk tdo.. mmg lena betul tdo mlm tu.. maybe sebab penat sgt kot.. End of 1 Syawal.. rasanya dah pjg lebar teman taip kat cni..sambung len kali pulak le yer.. teman nak gi tgk apa ada kat dapur tu utk mam..yapar la puyak..hehe.. tatatititutu..

Ayah & Bonda tercinta di Pagi Syawal...
Jom pergi beraya anak2ku sekalian...

Kakyong minta maaf zahir dan batin yer, Ayah...

Bergambar bersama kedua nenda yang tercinta...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails