Blogger Templates

Saturday, August 29, 2009

::Roti Jala::

Salam Ramadhan...arini dah masuk hari yang ke-8 kita berpuasa..amacam puasa kawan2? ada yg tinggal puasa dah ker? huhu.. exception utk yg A.B.C (Allah bagi cuti)..phm2 jelah..hehe.. agak lama gakla tak update blog..bukan malas..lau bole, ari2 nak update blog ngan citer baru..tp, unfortunately, server kat opis block website Blogspot.com..so, takleh lah nak update blog..huhu..mmg makin busan la kat opis skang ni..sumernye nak block..risau sgt staff tak wat keje..apa yg penting, INTERGRITI..huahuahua.. emm.. dis time nak story pasal apa ek.. haa, tgk kat tajuk blog tu mcm nama kuih jer.. actually, nak share bout my 1st day sambut puasa ngan family.. maklumlah, 1st ramadhan aritu tak berkesempatan nak lik kmpg utk sambut puasa ngan family.. since weekend ni cuti lma ckit coz trus smbg ngan cuti Hari Kemerdekaan, so i ngan adik2 decided utk lik kmpg..sambut puasa ngan ayah bonda tercinta..tak dilupakan our little sister..Kakchik..hehe.. jumaat i ngan adik2 keje half day jer..kononnye nak lik kmpg awal ckit..sempatla berbuka kat kmpg..tapi ding dong ding dong..dekat kul 4 gak la baru gerak dari KL..hmm, mmg dah agak tak sempat nak berbuka kat kmpg..so, dlm perjalanan tu, we all singgah kat R&R Rawang..beli ckit juadah utk wat berbuka dlm kete.. perjalanan smooth la..tak jam..we all ikut hway..biasa ikut jalan lama..sebabnya taknak spend too much time on the road bln2 puasa ni.. hmm, dipendekkan citer.. we all sampai kmpg bout 7.45mlm.. masuk umah, sambung mamam lagi.. hehe..dlm kete we all berbuka air mineral ngan kueh pau jer 3 biji..huhu.. last nite i tdo awal..maybe penat travel kot.. huhu..mmg letak je kepala atas bantal, terus lena.. next thing i know, my mom dah bising2 kejut bgn sahur..huhu..ngan mlsnyer, i pun bgnla.. mam sahur pagi tadi ckit jer..abis jer mam, terus nek bilik smbg tdo balik..sedar2 jer dah kul 9pg.. nak tdo lagi ker? xnak la..matahari pun da tinggi.. huhu.. puasa2 ni tak byk aktiviti pun bole wat..nak jalan, malas.. ada takder pun, i teman my dad gi pasar beli brg dapur ckit.. balik dari pasar, dok tgk tv..busan2 surf internet..sib bek ada broadband..itupun kene berebut2 ngan adik2..maklum la masing2 ada facebook la, frenster la.. so, dah mlm ni la baru i dapat chance utk update blog.. hmm, dah dapat peluang ni, i nak share wid u all bout 1 of my fevret hobby..cooking.. last year ramadhan, i belajar how to cook roti jala fm my aunt.. betul la bak kata org, practice make perfect.. masa mula2 blaja wat roti jala dlu mmg fail la.. nak kirai tepung atas kuali pun susah.. skang ni..ehem2..bole la..hehe..masuk lif tekan sendiri gi tkt 3, blok c2, jumpa B..haha.. mesti u all mcm percaya tak percaya kan? haa.. i ada attach ngan few pics siap ada video i wat roti jala sekali..sebagai bukti..wpun video tu tak show muka i..tapi percayalah.. sesungguhnya di bulan yg mulia ni tak baik berbohong.. hehe.. k la.. got to end dis post here..my sister nak guna internet pulak.. till next post.. sayonara.. salam merdeka..salam 1 malaysia..

Adunan tepung yang telah dikirai di atas kuali yang panas...

Bila dah agak2 masak, lipat kepada 2 bahagian..

Actually, cara melipat roti/kueh jala ni ikut pada kreativiti masing2...

Inilah hasilnye... sungguh menyelerakan..hehe.. (^_^)

video

Cara-cara untuk masak roti jala...ann's version..

Friday, August 21, 2009

::Lukaku::

D'Masiv - Lukaku

Sebenarnya ku tak pernah ada rasa cinta
Aku tak mengerti
Seolah kau beri harapan yang pasti
Membuaiku dengan penuh keindahan

Tanpa disadari cinta itu hadir
Dan aku tak sanggup menghindari
Kau berikan aku kesejukan
Yang tak pernah aku rasakan sebelumnya

Tapi ternyata kau ada yang memiliki
Sungguh kau buatku kecewa
Aku terluka melihatmu dengannya
Sungguh ku ingin kau menyadari

Tanpa disadari cinta itu hadir
Dan aku tak sanggup menghindari
Kau berikan aku kesejukan
Yang tak pernah aku rasakan sebelumnya

Ingin aku untuk melupakan bayanganmu
Berhenti untuk mengejarmu…

Thursday, August 20, 2009

::Ramadhan Al-Mubarak::

Salam..fasting month is just around d corner.. insyaAllah, kita semua akan mula berpuasa pada 22 Ogos 2009 (Sabtu)... sempena dgn kehadiran bulan yang mulia ni, saya ingin berkongsi sedikit ilmu untuk renungan kita bersama..


Bismillah ar-rahman ar-rahiim..



THE OBLIGATION OF FASTING



Allah says in the Quran:

"O uou who have faith! Fasting is prescribed for you as it was prescribed for those before you - so that hopefully you will have taqwa." - Al Baqarah(2):183

Meaning that hopefuly you can safeguard yourselves from the Fire through Fasting; fasting is a means to the forgiveness of sins, and sins lead one to the fire.

The two sahihs record the hadith in which the prophet (pbuh) said:

"Islam is built upon five: that you worship Allah and reject the worship of anything else, to establish the prayer, the giving of Zakat, performing pilgrimage to the house and Fasting the month of Ramadan." [This is the wording of Muslim, Bukhari has the first sentence as 'that you testify none has the right to be worshipped save Allah'].

THE VIRTUES OF FASTING
Fasting carries with it a number of benefits, amongst which are: the elevation to ones rank, the expiation of sins, the breaking of ones desire and lusts, the increase of charity, the multiplication of actions of obedience to Allah, giving thanks to the one who knows the hidden matters, and preventing oneself from even contemplating the commiting of sin.

THE ELEVATION OF RANK
With regards to the elevation of rank, the Messenger of Allah (pbuh) said:

"When Ramadan comes, the gates of Paardise are opened, the gates of Hellfire are locked and devils are chained." [Bukhari]
He (pbuh) also said, relating from his lord Mighty and Magnificient,

"All of the actions of the son of Adam are for him except the fast for that is for me and I will reward it. Fasting is protecting sheild, so when it is the day when one of you are fasting, let him not behave or speak indecently; if someone tries to abuse him or fight him, let him say, 'I am fasting'. By the one in whose hand is the soul of Muhammad, the smell emanating from the mouth of the one fasting is better with Allah then the smell of musk. The one fasting has tewo time of joy, when he breaks his fast he is happy and when he meets his lord he will rejoice at his fasting." [Bukhari and Muslim]

The prophet (pbuh) also said:

"Every action that the son of Adam does, [its reward] will be multiplied, a good deed will be increased tenfold. Allah Mighty and Magnificient says, 'except for the fast, for that is for Me and I will reward it for he left his desires and food for My sake'" [Muslim]

The prophet (pbuh) also said:

"In paradise there is a gate which is called ar-Rayyan through which the people who fasted will enter on the day of Judgement, and no one else shall enter along-side them. It will be asked, 'where are those who fasted?' and they will walk through it, and upon the entry of the last of them, it will be locked, and no one else will walk through it." [Bukhari and Muslim]

With regards the 'opening of the gates of paradise', this is a phrase that points to the increase of actions of obedience that in turn lead to the opening of the gates of Paradise. 'Locking the gates of Fire' is a phrase that points to the decrease, and lack of therewith, of sins which in turn leads to the locking of the gates of the Fire. 'The chaining of the devils' is a phrase that points to the termination of their whisperings, and temptations, to those who are fasting because they give up hope of receiving a favorable response.

His saying, "All of the actions of the son of Adam are for him except the fast for that is for me, and I will reward it," fasting has been specifically adjoined to him in the order of Honour it because the hidden nature of fasting prevents ostentation entering it, and moreover, hunger and thirst are not used as means to draew closer to any king of this world nor any idol.


QURAN
Ramadan is the month in which the Quran was revealed with clear guidance and differentiation (Between Good and Bad) Whoever of you is a witness of this month, should fast. But if anyone is ill, or on a journey, the prescribed period (Should be made up) by days later. Allah intends every facility for you; He does not want to put you in any difficulties. 2:185 And eat and drink, until the white thread of dawn appears to you distinct from it’s black thread; then complete your fast till the night appears. 2:187

HADITH
Whoever fasts Ramadan with faith and seeking the pleasure of Allah, his past errors are forgiven. (Ahmed) Islam is based on the five pillars, the oneness of Allah, establishing prayers, paying Zakat (Charity) fasting in Ramadan and pilgrimage to Makkah. Fast when you see the new moon of Ramadan, and finish fasting when you see the new moon of Shawal, and if you cannot see the new moon then calculate thirty days of Shaban.

RAMADAN
The month of Ramadan comes once each year giving every fasting Muslim a spiritual and physical improvement which lasts until the following year.

CHARITY
To be homeless without a place to live and to loose your family or the home you were born in or to loose your spouse or children is a terrible thought. Yet this is what many Muslim brothers and sisters face each winter. We see this happening daily on TV or in the newspapers. "Every little bit helps", whatever you donate this Ramadan, it will give someone a chance to live or hope for a better future.

ZAKAT-A-FITR
This is a charity that must be paid at the end of Ramadan and only then is your fasts accepted.
ZAKAT-AL-MALThis is a charitable tax which must be paid every year based upon your wealth. To do this during Ramadan is more rewarding.
Selamat beramal...

.:Kekasih Gelapku:.

~Kekasih Gelapku by Ungu~

Ku mencintaimu lebih dari apapun
meskipun tiada satu orang pun yang tau
ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
meskipun engkau hanya kekasih gelapku...

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
yang kucari selama ini dalam hidupku
dan hanya padamu kuberikan sisa cintaku
yang panjang dalam hidupku...

Ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
meskipun engkau hanya kekasih gelapku
mencintaimu lebih dari apapun
meskipun tiada satu orang pun yang tau...

Ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
meskipun engkau hanya kekasih gelapku
kekasih gelapku…

::Malam Yg Panjang::

Ohio gozaimas...! emm..pagi ni nak share sumthing wid u all.. 'Malam Yg Panjang'..i think fm the title itself most of u could know wat im goin to story here.. its all bout last nite.. semlm blik dari ofis dah agak lewat..lau tak silap dlm kul 6pm kot punch out..agenda lepas balik keje..yg pastinya tak trus lik umah..detour ke masjid putra di putrajaya..fetch sumone and then terus ke old town cafe kat cyberjaya.. lepak2 kat sna sambil makan roti bakar, mee udang n minum hazelnut white coffee..not bad la..sedap..environment pun nice.. u all should try to go there..its recommended..hehe.. emm, pas kenyang mamam, we all gerak lik putrajaya.. sempat gak la dok lepak sambil borak2..ding dong ding dong..tak sedar dah kul 10pm..badan mula terasa melekit.. penat+ngantuk pun ada la ckit..huhu..then, i dcide utk gerak lik equine..sampai umah bout 10.30pm..nasib bek ada parking space lagi kat umah..after parked my car, i pun terus masuk umah..'hmm..tinggal sorang2 lagi mlm ni'..bisik hati i..burink.. try to find sumthing to do..mandilah..after having my shower, dok lepak depan tv.. unfortunately, last nite takder citer menarik kat tv..huhu..turn to channel 8..ada movie..history of violence..walau pun tak best mana, layan jelah..sambil2 tu iron baju batik..today is Batik day..dah la susah nak iron..takper layan jer..kejap2 jeling kat hp..kot2 ada org nak msg..wish gudnite at least..tunggu punya tunggu..hampeh..takder pun.. looked at the clock, almost midnite.. nak tido ker? takperlah tggu citer habis dulu..jeling2 lagi kat hp..still silent.. few minutes to midnite, citer pun the end.. nak tdo ker? takperlah, solat dulu..baru teringat tak solat isyak lagi..amik wuduk dan solat..kekusyukan tu agak terganggu gak la..naper eh? hmm..abis je solat, jeling lagi kat hp..still nothing.. perasaan mula rasa tak best.. tak tau la naper.. resah gelisah, geram, nak marah pun ada..tp try to cool down.. takperlah..better baring2 dulu..cari mood nak tdo.. dat time almost 1am.. goyek kiri..goyek kanan..mata tak lelap gak lagi..naper ni? huhu.. jeling lagi kat hp..warghhh..nape la senyap je ni?! ah, malas nak pikir..bek tdo.. esok pagi kene attend meeting kat JPM.. takut nanti ada yg buat taik mata dalam meeting lak..mayu2..huhu.. pusing kiri, pusing kanan..masih takleh nak tdo lagi..ya Allah..naper lah susah sgt nak lelap ni..dlm otak aku ligat memikirkan sesuatu..seolah2 rasa mcm ada unfinished business..apa eh? hmm..persetan lah sumer tu..AKU NAK TIDO!!! hmm..cut short my story, i jeling kat hp sekali lagi, dah almost 3.00am...pastu trus blackout..tau2 jer dah pagi..tersedar pun sebab hp i melalak lagu Jai Ho pepagi buta tu..finally, pagi yg kutunggu2 tiba.. aku cepat2 bgn, mandi dan solat subuh..pg ni mmg da niat nak gi ofis awal..awal tak awal gak..biasa gerak dari umah kul 7.40am..tp pagi ni gerak awal ckit kul 7.25am..jln tak jem sgt..traffic is smooth la..kul 7.45am i dah sampai ofis..gi bfast ngan member2 ofis kat kantin.. mamam nasi goreng ngan telur.. erk..alhamdulillah..kenyang..trus nek ofis..org dah start baca doa..nak get prepare utk meeting pagi ni lagi..hmm..k lah..rasanya dah terluah apa yg i nak share wid u all..moral of the story..REDHA jelah.. till next post..daa..
*To Mr. B, dunno wat else to say...

Wednesday, August 19, 2009

::i love 8tv::

Salam... how's my dear followers today? emm, i bru je bis sharing knowledge session pagi ni.. today's session all jr officer kene present ttg website gaji.. and that's including me.. i've not much info to share but just present wat ever yg i gather fm the internet.. quite interesting gak la.. after dat, timbalan pengarah kitorg pulak present ttg 1 chapter yg dia derived dari buku The Compensation Handbook. title of the chapter is skills, knowledge, & competency-based pay.. dia just give a brief of the chapter je lah..we all kene baca sendiri the whole chapter utk lebih fhm..huhu..

emm..actually i nak story bout last nite.. i dok sorg2 kat umah semlm coz my hsemate balik umah parents dia kat gombak.. borink gak la bila dok sorg2 ni..the most yg i could do is watching tv.. i reached home yesterday is about 9pm.. after having my dinner (nasi lemak ayam beli kat seri baling), basuh baju jap.. sambil2 tu dok la dpn tv.. memula tgk cite kat tv2..lau tak silap nama drama tu 'masak lomak cili api'..best gak..citer lawak.. hmm, dah bis citer tu smbg tgk citer 'si capik' pulak..boring..tukar channel ntv7.. pun takder citer menarik nak tgk.. tukar gi 8tv pulak.. hmm, masa tukar tu citer 'Cupid' baru start.. it was my 1st time tgk citer tu.. memula tu rasa mcm tak best..tp layan jelah coz dah takder citer len nak tgk..lau ada astro kat umah boleh tgk AXN..my fevert channel..hehe.. takpun leh tgk cartoon.. my fevret gak citer cartoon ni..esok dah ada anak leh join sekaki..(^_^)..smbg lik citer 'Cupid' tadi.. layan tak lyn gak la citer tu..makin lama tgk, makin best plak.. ada dis one guy kira mcm hero citer ni la..nama dia dlm citer ni Trevor Pierce..dia ni konon2nye cupid la..so, keje dia dok kenen2 kan org supaya bercinta.. hehe.. so, yesterday punya episod, trevor ni cuba satukan seorg bekas banduan ni ngan pegawai parol dia.. pegawai parol ni boleh tahn gak la cunnyer.. yg bekas banduan ni pun hencem.. so, si trevor ni mulakan la rancangan cupid dia tu..at last, mmg dua-dua org tu bercinta.. cute.. hmm..nak citer kat cni pjg sgt..penat nak taip..huhu..so, lau rasa nak tgk the full episode, surf la kat 8tv.com k.. abis jer citer tu.. smbg tgk citer 'Gossip Girl' lak..dah masuk 2nd season dah..masa 1st season dulu tgk gak la..tp tak lyn sgt..tp bila dah masuk 2nd season ni, pelakon2 citer ni mostly dah nmpk makin matured.. jalan citer pun makin best..so, lyn gak la citer tu semalam.. haa..yg ni tak tau nak stori camner..so, lau nak tau semlm punyer episode, layarilah 8tv.com yer.. hehe..

saje just nak btau u all yg mlm selasa i pasni dah tak borink da coz ada citer2 best yg i leh layan..hehe.. unless lau ada date la.. i buat citer i sendiri pulak..hehe..ops, nak puasa dah ni..kene gi terawih..hehe..hmm, i think till here for now..nak smbg wat keje la..almost lunch time da pun..emm,nak lunch kat ner ek arini? SUBWAY!!! hehehe.. tille next post.. tata titi tutu..muah to u all..

.:Teka-Teki Menguji Minda (2):.

Hai, kawan2..ni jawapan utk soalan teka-teki semalam...huahuahua...

1) Masukkan benang dalam jarum

2) Bas sekolah lah, the only bas pegi sekolah

3) MILO AIS

4) Sebab kalau dia angkat dua kaki, dia jatuh sebab tulah dia angkat sebelah aje.

5) Lampu stadium kalau ada ‘game’ dia pasang, tapi kalau lampu bilik ada ‘game’ dia padam

6) Semut yang matanya BENGKAK

7) Motorsikal……sebab dia pakai tongkat

8) Panjat pokok kelapa

9) Kambing binATANG

10) Ikan betina - ikan duyung, ikan jantan - ikan bakar, mana ada pompuan nama BAKAR

Tuesday, August 18, 2009

::SubWay::

Jom mamam Subway...

My fevret is Chicken Teriyaki...emm..nyum2!!

.:Teka-Teki Menguji Minda:.

Ha…cuba teka….jgn pikir yang bukan-bukan tau!!!

1) Jilat-jilat bila dah basah baru cucuk, jilat-jilat bila dah basah baru cucuk

2) Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai

3) Banyak-banyak mi, mi apa yang boleh makan ngan ais

4) Kenapa anjing kencing angkat sebelah kaki

5) Apa perbezaan lampu stadium ngan lampu bilik

6) Apa binatang, badan kecik macam semut tapi mata besar “bulb” mentol

7) Mana lagi tua, motorsikal ke kereta?

8) Kangkang peluk, kangkang peluk, bila dah dekat climax pegang buah

9) Ahmad bin Abu, kambing bin apa?

10) Bagaimana nak bezakan ikan betina ngan ikan jantan?

Jawapannyer akan menyusul esok...TUNGGU...hehehe..

Hmm..Penatnyer!!!

Salam kawan2.. camner hari kawan2 arini? hmm.. harini i've spent most of my time in front of my pc.. mmg kene all out ciapkan paper work Kajian Perbandingan Jumlah Pendapatan Sektor Awam ngan Swasta.. esok boss nak tgk paper tu.. tadi dia dah jeling2 kat my place..mmg workstation bersepah lah..penuh ngan paper dan buku2 Laporan MEF yang teramatlah tebalnye..baling dog ni mau pengsan..huhu.. arini terasa keje berbaloi lah ngan gaji..(abis tu sblm2 ni? haa..no comment..hehe..)..so far paper tu dah almost 70% ciap..tinggal nak tambah lampiran jer..tapi nak wat lampiran tu pun bercinta.. lau bercinta pun tak susah*...huhu.. sementara nak ciapkan paper ni, update blog jap sambil2 tu baca blog org tu..baca blog org ni..leh release tension ckit.. hehe.. hmm..dah almost 4pm la..tinggal 1 jam stgh lagi nak lik..arini nak lik awal..get ready utk berbuka magrib nanti.. hmm..dah ujg2 ni barulah kelam kabut nak ganti puasa..huhu..lau betul perkiraannyer, Sabtu ni dah masuk 1 Ramadhan..maka berpuasa la kita beramai-ramai..hopefully Ramadhan tahun ni lebih baik dari thn lepas..nak perbanyakkan amal ibadah..InsyaAllah..haa, ada org tu janji nak ajak gi terawih sama2 nanti..hrp2 jadi lah yer.. iyelah, buat nakal sama2..buat baik pun kene lah berjemaah.. hehe..k lah..got to chow now..nak sambg ciapkan paper tu..adiosa amore..

*luv u my darling...

.:Talkative & Adorable Baby:.

Hola, everybody...Just drop by to share wid u all an interesting and funny video.. dis video is about a talkative baby..Banyak cakap betul Baby ni... nJoy.. (^_^)..

video

.:Salam Ramadhan:.

Assalammualaikum WBT....
In the name of Allah, The Compassionate, The Merciful

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak 1430H..,
Semoga Puasa Kita Allah Terima.. Amin..

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad., apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut ;

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan., yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasulullah dan para sahabat., dan dilakukan pada hari Jumaat.

...Oleh itu saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan., baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan., semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk., di berkati dan di rahmati Allah S.W.T., insyaallah...

Allah s.w.t. berfirman "Sesungguhnya Allah tiada menyukai orang yang sombong lagi mengangkat diri" (Surah Luqman:18)

Wassalam....

Monday, August 17, 2009

.:KhatimaH ChentakU:.

Khatimah Chentaku

Bintang Malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu


Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...

...Why Women Cry...

Thought I would love to share this wonderful story with you. Enjoy reading.

A little boy asked his mother, “Why are you crying?” “Because I’m a woman,” she told him.

“I don’t understand,” he said. His Mom just hugged him and said, “And you never will.”

Later the little boy asked his father, “Why does mother seem to cry for no reason?”

” All women cry for no reason,” was all his dad could say.
The little boy grew up and became a man, still wondering why women cry.

Finally he put in a call to God. When God got on the phone, he asked, “God, why do women cry so easily?”

God said: ” When I made the woman she had to be special. I made her shoulders strong enough to carry the weight of the world, yet gentle enough to give comfort. I gave her an inner strength to endure childbirth and the rejection that many times comes from her children. I gave her a hardness that allows her to keep going when everyone else gives up, and take care of her family through sickness and fatigue without complaining. I gave her the sensitivity to love her children under any and all circumstances, even when her child has hurt her very badly.

I gave her strength to carry her husband through his faults and fashioned her from his rib to protect his heart. I gave her wisdom to know that a good husband never hurts his wife, but sometimes tests her strengths and her resolve to stand beside him unfalteringly. And finally, I gave her a tear to shed. This is hers exclusively to use whenever it is needed.”

“You see my son,” said God, “the beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that she carries, or the way she combs her hair.

The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to her heart – the place where love resides.”

~ Author Unknown ~

.:Hati Yang Kau Sakiti:.


jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanya untukku
karna kini kau telah membaginya

maafkan bila memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

reff:
ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus selalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

ku menangis
harus selalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

Thursday, August 13, 2009

~Surat Rasmi~

Untuk isteri / awek/ kekasih tersayang*,

Dimana saja berada Ayang /Anja / Honey /Darling / Dinda /hubby/ Intan payung / gunung berapi etc *

1. Seperti yang sedia maklum , abang setiap bulan terpaksa menghadapi perangai ayang yang berubah mengikut pasang surut bulan setiap bulan tanpa gagal. Abang selalu menjaga hati ayang tanpa gagal ketika kedatangan period ayang tanpa soal. Abang jaga ayang bagaikan menatang minyak yang penuh. Amat besarnya pengorbanan yang abang lakukan selama ini untuk menjaga kerukunan perhubungan kita yang telah bertapak sejak lama?Kini relakah ayang melakukan pengorbanan yang agak kecil terhadap abang?

2. Dr. Joseph Blatter dari Klinik FIFA telah mengesahkan yang abang akan mengalami period abang yang hanya berlaku 4 tahun sekali ini dari 7hb Jun 2008 hingga 9 Julai 2008. Kesan period ini mungkin akan berlanjutan sehingga seminggu selepas tarikh tersebut. Abang akan menghadapi masalah untuk tidur malam dan mungkin berjaga hingga ke awal pagi Untuk mengurangkan tekanan dan mood abang dalam tempoh tersebut, preskripsi dan cadangan di bawah ini telah disarankan :-

3. Dalam tempoh tersebut ayang dikehendaki sentiasa membaca berita sukan pada akhbar harian yang menfokus tentang Euro 2008. Jika ayang gagal melakukan perkara ini, ayang mungkin rasa terabai jika tidak dapat berkomunikasi dengan baik dengan abang pada masa tersebut. Oleh itu ayang janganlah komplen jika rasa diri diabaikan dalam masa period ini.

4. Dalam tempoh period abang ini adalah dimaklumkan bahawa ayang akan diberi kebebasan untuk menonton rancangan tv kegemaran ayang dari bermula dari 6 pagi hingga ke 9 malam. Manakala dari 9 malam ke 6 pagi, abang yang akan memegang remote control dan hak memilih chanel yang digemari. Ayang dilarang sama sekali mengerling ke arah remote control pada masa tersebut.

5. Jika ayang terpaksa melintasi di hadapan tv di waktu tersebut, ayang hendaklah tunggu sehingga masa rehat atau commercial break ataupun merangkak perlahan-lahan agar tidak menganggu konsentrasi abang. Jika ayang bercadang untuk berbogel di hadapan tv pada waktu tersebut, pastikan ayang memakai pakaian semula selepas itu kerana abang takut ayang akan demam kerana kesejukan. Abang takut abang tidak mempunyai masa untuk membawa ayang ke klinik dan juga melayan ayang selepas itu.

6. Semasa perlawanan langsung disiarkan, abang seakan buta, pekak dan juga bisu kecuali bila abang memerlukan pertolongan ayang untuk membuat air atau mengambil makanan ringan. Kasih sayang abang akan bertambah kepada ayang jika ayang sentiasa memastikan makanan ringan sentiasa tersedia untuk abang semasa perlawanan berlangsung.

7. Ayang adalah dialu-alukan untuk duduk dan menikmati perlawanan bersama abang tetapi ayang hanya boleh bercakap semasa half time atau commercial break. Ayang dilarang sama sekali menggoda abang pada masa ini terutama jika pasukan yang abang sokong sedang ketinggalan atau berada diambang kekalahan.

8. Replay untuk setiap gol yang dijaringkan adalah amat penting. Berapa kali replay disiarkan abang tetap mau melihatnya. Ayang tak perlu merungut mengata bahawa gol tu dah tengok kenapa nak tengok lagi?

9. Ayang perlu memberitau saudara mara atau rakan karib bahwa jemputan ke jamuan atau kenduri yang diadakan selepas 9 malam ke atas yang memerlukan kehadiran abang tidak dapat dipenuhi kerana abang tak nak pergi.
10. Jika kawan abang menjemput kita ke rumah mereka untuk menyaksikan perlawanan langsung bersama-sama, maka ayang perlu bersiap sedia dengan kadar segera..

11. Selepas period abang ini abih..ayang dilarang merungut : sib baik world cup 4 tahun sekali jer? kerana abang telah immune dengan rungutan tersebut dan juga selepas period ini akan ada pula English League, Italian League, UEFA League, Piala Malaysia dan lain-lain.
12. Atas kerjasama dan timbang rasa ayang ini, jika pasukan yang abang sokong menang piala dunia atau player yang abang sokong menang kasut atau bola emas..pandai- pandai la ayang bodek abang untuk dapatkan hadiah.. Jika sebaliknya? hendaklah ayang turut berduka..

13. Akhir kata. Majulah sukan untuk negara!. Abang yang sentiasa menyayangimu walaupun period ayang datang setiap bulan.

Suami / bf / kekasih yang tersayang *

* potong mana yang tidak berkenaan.

Wednesday, August 12, 2009

.:JoDoH:.

Untuk renungan Teman-teman sekalian,

Renungkanlah sedalam-dalamnya ...

Tidak,
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya.

Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.

Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin kehidupannya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga.

Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak?
Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?
Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,belajarlah dulu.
Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat.
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.
Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.

Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.

Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

"Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali.
Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.
Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."

Fikir.....fikirkanlah....

Tuesday, August 11, 2009

.:Kentut Yg Tak Boleh Ditahan:.

Salam..hye everybody..rasanya macam dah lama tak post new blog..bz ckit lately..huhu..ptg ni rasa cam relax ckit kat ofis..teringat kat blog yg dah lama tak update..hmm..nothing much to share actually dis time..just got 1 funny story..u all can c it fm the title..otey, hope u all enjoy d story..till then..daa..

The story begins...
Seorang jejaka pergi makan malam kerumah orang tua kekasihnya.

Ini adalah makan malam pertama dengan keluarga kekasih dan dia begitu gugup.

Mereka semua duduk di sebuah meja makan dan mulai menikmati hidangan enak yang tersaji.

Beberapa saat kemudian si jejaka mulai merasa kurang selesa akibat rasa gugup yang keterlaluan dan broccoli casserole yang dimakannya.

Hampir menangis rasanya ia berusaha menahan kentut. Namun karena sudah tidak tahan, tak ada pilihan lain, dia putuskan untuk mengeluarkan sedikit kentut agar terasa agak lega.

Kentut itu tidak begitu nyaring, tapi semua orang di meja makan mendengar bunyi kentutnya.

Belum sempat rasa malu menyerbu si jejaka, bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga yang asyik mengendus-endus di kaki si jejaka, dan berkata dalam nada yang agak tinggi,”Doggy!”

Si jejaka berfikir, “wah ini bagus!” dan segaris senyum lebar menghias wajahnya. Beberapa minit kemudian, dia mulai merasa tidak selesa lagi.

Kali ini, dengan tanpa malu-malu di lepaskannya kentut dengan bunyi yang lebih kuat.

Bapa kekasihnya kembali menatap anjing keluarga mereka dan berteriak, “Celaka Doggy!”

Sekali lagi si jejaka tersenyum dan berfikir, “bagus!” beberapa minit kemudian si jejaka merasa perlu mengeluarkan kentut lagi.

Kali ini dia tanpa berfikir panjang dia melepaskan kentut begitu saja, bunyi kentutnya kali ini boleh menyaingi bunyi kereta api.

Sekali lagi bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga dengan pandangan jijik dan berteriak, “Celaka Doggy!”, cepat pergi dari lelaki itu sebelum dia berak diatas kamu!”

Wednesday, August 5, 2009

.:Breakfast vs Driving:.

A wife was making a breakfast of fried eggs for her husband.

Suddenly her husband burst into the kitchen.

"Careful ... Careful!" Put in some more butter! Oh my GOD!

You're cooking too many at once. TOO MANY!

Turn them! TURN THEM NOW! We need more butter. Oh my GOD!


WHERE are we going to get MORE BUTTER?

They're going to STICK! Careful ...CAREFUL!

I said be CAREFUL! You NEVER listen to me when you're cooking! Never! Turn them! Hurry up! Are you CRAZY? Have you LOST your mind? Don't forget to salt them. You know you always forget to salt them. Use the salt. USE THE SALT! THE SALT!"

The wife stared at him..

"What in the world is wrong with you? You think I don't know how to fry a couple of eggs?"

The husband calmly replied...
"I wanted to show you what it feels like when I'm driving"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails