Blogger Templates

Saturday, December 18, 2010

Bye2 2010...Hye2 2011

Another year is about to end,
Another year is about to begin...

Let's just hope 2011 won't be as painful as 2010...

For those who made me cry,
With every painful tear thank you,
It's called forgive & forget,
Yup that's what I'm doing...

For those I cared about & left me hanging,
Good luck...

For those who hated me,
Thank you,
You made me stronger...

For those who back stabbed me,
Thank you,
You showed me how FAKE people can be...

For the two faced people I met,
Still can't decide which face is real,
Mind helping me?

For those I still have & love,
Don't ever change...

Say GOODBYE to 2010 & HELLO to 2011...

Tuesday, November 16, 2010

.:Boobs vs Willies:.

A family is at the dinner table. The son asks his father, 'Dad, how many kinds of boobs are there?'

The father, surprised, answers, 'Well son, a women goes thru three phases. in her 20s, a woman's boons are like melons, round and firm. In her 30s to 40s they are like pears, still nice but hanging a bit. After 50s, they are like onions'.

'Onions?'...

'Yes, you see them and they make u cry.'

This infuriated his wife and daughter, so the daughter said, 'Mom, how many kinds of willies are there?'

The mother, surprised, smiles and answers, 'Well dear, a man goes thru three phases also. in his 20s, his willy is like an oak tree, mighty and hard. In his 30s and 40s, it is like a birch, flexible but reliable. After his 50s, it is like a Christmas tree...'

'A christmas tree?'

'Yes, dead from the root up and the balls are just for decorations' (^_^)...

Saturday, November 13, 2010

PerFect Answers To StuPid Questions

1. When people see you lying down, with your eyes closed they still ask: Are you sleeping?
A: No! I'm training to die...

2. Imagine when you take an electronic equipment to a technician to get it fixed and he still asks you: Need it to be fixed?
A: No, it got bored of staying home alone so i brought it over for a ride...

3. When it's raining and someone notices you going out, they ask: Are you going out in this rain?
A: No, in the next one...

4. When you wake up, then comes an idiot asking you: You awake?
A: No. I'm sleep walking...

5. Your friend calls your home phone: Where are you:
A: At the bus stop!

6. They see you wet coming from the bathroom: Did you just have a bath?
A: No, I fell in the toilet bowl!

7. You are standing right in front of the elevator on the ground floor and they asked: Going up?
A: No, no, I am waiting for my apartment to come down and get me...

8. Your boyfriend comes to your house with a bunch of flowers. And you still ask him: Are those flowers:
A: No baby! They are carrots...

9. You're in the toilet when someone knocks on the door asking: Is anyone in there?
A: No! The SHIT is talking to you...

Hahahahahahahaha...(^_^)

Wednesday, November 10, 2010

::Hukum Memukul Isteri::

Islam melarang dengan keras seseorang memukul isterinya seperti memukul hamba abdi, ini bertentangan dengan kesucian Islam sebagai agama selamat. Islam mengajar kepada umatnya agar berlemah lembut dan bertimbang rasa didalam segalahal, terutama sekali didalam perkara2 berhubung dengan rumah tangga (isteri dan anak2).
Sabda Rasulullah dalam hadis yang bermaksud :
"Sesempurna iman orang2 mukmin ialah yang paling baik kelakuannya, dan yang paling lembut terhadap isterinya".Riwayat Imam Al Bukhari dan Muslim.
"Tergamakkah seseorang kamu memukul isteri sepertimana memukul seoranghamba abdi, kemudian dia memeluknya pula,tidakkah dia (suami) merasa malu". Riwayat Imam Ibnu Saad.
Sekiranya berlaku salah sangka atau pun mengesyaki sesuatu yang kurangbaik terhadap isteri. Maka janganlah mengambil tindakan yang keterlaluan terhadapnya atau menuduhnya, atau memaki hamunnya, dengan mengeluarkan kata-kata yang kesat yang boleh menyebabkan rasa hormat isteri terhadap suami akan berkurangan.
Sebaiknya hendaklah segera kembali kepada Allah dan rujuklah kepada AlQuran, didalamnya terdapat ubat yang paling mujarab yang dapat megatasi segala masalah tanpa menghadapi apa-apa kerugian baik dari segi kewangan atau fizikal. (tak payah nak pakai lawyer dan sebagainya).
Dalam surah An Nisa' ayat 34-35 Allah menerangkan :
"Dan wanita2 yang kamu bimbang penderhakaannya mereka, hendaklah kamu (sang suami) memberi mereka nasihat2, dan berpisahlah kamu dari tempat tidur mereka, kemudian pukullah mereka, maka jika mereka patuh kepada kamu, janganlah mencari jalan untuk memberatkan mereka lagi, sesungguhnya Allah adalah Maha Tinggi lagi Maha Besar.... Dan jika kamu bimbang perceraian antara kedua mereka, hendaklah kamu kirimkan orangtengah dari keluarga isteri .... Sekiranya keduanya inginkan kebaikan, nescaya Allah akan menyatukan fikiran mereka antara keduanya. Sesungguhnya Allah ituadalah Amat mengetahui lagi Amat Mengerti.
Begitulah ajaran Allah terhadap hamba2nya yang mahu beriman.Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :
"Seburuk2 yang halal kepada Allah ialah Thalak..." Hadis riwayat Imam Abu daud dan Ibnu Majah.
Pukulan yang ringan menandakan kasih sayang supaya memberi insaf kepada sang isteri. Pukulan itu hendaknya tidak mengeluarkan darah atau pecah,terutama sekali dikawasan muka isteri. Pukulan dimuka adalah dilarang sama sekali. Rata2nya ramai sang suami yang melakukan perbuatan yang melampaui batas ini. Bertaubatlah dan insaflah terhadap apa yang kita lakukan terhadap seseorang yang kita sayang dari mula alam perkahwinan. Pukulan yang tidak mendatangkan faedah lagi menyiksakan makhluk yang lemah ini mendatangkan haram dan murka Allah.
Maka berpisahlah dengan baik kerana Allah. Sekiranya seorang isteri itu meminta Thalak kepada sang suami tanpa sebarang sebab yang di HALALkan oleh Syarak. maka haramlah isteri tersebut mencium bau Syurga, Apatah lagi memasuki Syurga. Kalau derhaka kepada sang suami melalui kata-kata kesat, maka digunting lidahnya didalam Neraka dan akan dituang kedalam mulutnya dari air Neraka yang mendidih.
p/s: Kalau dah tak suka, pulangkan semula..jgn diseksa atau dihina..

Monday, November 8, 2010

.:Jangan Mencari Terlalu SEMPURNA:.

Jika kamu memancing ikan
Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja.
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup
Begitulah juga
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu
Jika kamu MENADAH air biarlah berpada
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja
Kerana apabila ia mulai RETAK tidak sukar untuk kamu menampal dan
memperbaikinya semula
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja
Begitulah juga
Jika kamu sedang memiliki seseorang,
TERIMALAH dia seadanya
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa
Anggaplah dia manusia biasa
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN tidaklah sukar untuk kamu
MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu
merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja
Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi
Kamu akan MENYESAL
Begitulah juga
Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu
MENYAYANGIMU, MENGASIHIMU dan MENCINTAIMU
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi
Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar
KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI kita akan BAHAGIA,
BAHAGIA dan terus BAHAGIA itu lebih BERMAKNA !
Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan
berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang...

Wednesday, October 13, 2010

I'm SORRY... :'(

To my dear beloved Hubby,


Papa,


I'm so sorry for anything I might have done,
And I'm sorry, I never meant to hurt the only one,
And I'm sorry, the best laid plans sometimes fall through,
For anything that I might've done, I apologize to you.
For everytime I lied right to your face, and you knew it,
For all the wasted time that we cannot replace,
For everytime that a discussion turned into an argument, we'd fight.
How I wish that I could have it back tonight.


I'm so sorry for anything I might have done,
And I'm sorry, I never meant to hurt the only one,
And I'm sorry, the best laid plans sometimes fall through,
For anything that I might've done, I apologize to you.




p/s: Mama loves Papa so much... please forgive me for wat i've done to you, sayang.. :'(

Friday, October 8, 2010

.:Berbuat Baik Terhadap Isteri: Hak Yang WAJIB Ditunaikan Suami:.

Salam..lamanyer tak update blog..rindu pulak rasanya..to olz my dear followers yg tak tau, here i'd like to annouce yg i've been married to mr. bard pada 18th september yg lalu..lebih kurang 2 mggu lebih dah melayari bahtera rumahtangga nie..baru sesangat..(^_^).. erm, entry harini pun i nak share 1 article yg i've read dis morning..tajuknyer seperti yg ada kat atas tu..so interesting..enjoy reading guys...
Hukum Mendatangkan Mudarat Kepada Isteri

Haram hukumnya suami mendatangkan mudarat kepada isteri tanpa ada sebab-sebab yang hak, kerana mendatangkan mudarat kepada orang lain adalah suatu kezaliman. Manakala melakukan kezaliman adalah haram, kerana Allah Subhanahu wa Ta‘ala tidak menyukai orang-orang yang berlaku zalim. Jika mendatangkan mudarat kepada orang lain dihukumkan haram maka adalah lebih utama pula larangan tersebut kepada isteri kerana syariat telah berpesan kepada para suami untuk menjaga isteri dan bergaul dengan cara yang baik.

Mudarat yang dilarang dilakukan kepada isteri terbahagi kepada:
i. Mudarat fizikal. Contohnya, memukul isteri.
ii. Mudarat yang bukan fizikal. Contohnya, mengeluarkan perkataan yang tidak baik kepada isteri.

Larangan mendatangkan mudarat kepada isteri banyak disebutkan di dalam al-Qur’an. Antaranya dalam firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:

“…Dan isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya (dan tidak dilarang oleh syara‘). Dalam pada itu orang-orang lelaki (suami-suami itu) mempunyai satu darjat kelebihan atas orang-orang perempuan (isterinya). Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Surah al-Baqarah: 228)

Ayat tersebut menjelaskan bahawa adanya hak isteri ke atas suami seperti mahar, mencukupkan nafkah, tidak melakukan mudarat kepada isteri dan yang seumpamanya. Selain daripada itu, suami yang menthalaq isterinya juga dilarang memudaratkan isteri yang dalam ‘iddah dengan kembali (ruju‘) kepada isteri apabila tempoh ‘iddah hampir selesai dengan tujuan untuk mendatangkan kesusahan atau mudarat kepada isteri. Allah Subhanahu wa Ta‘ala berfirman:

“...Dan apabila kamu menceraikan isteri-isteri (kamu) kemudian mereka (hampir) habis tempoh eddahnya, maka bolehlah kamu pegang mereka (ruju‘) dengan cara yang baik, atau lepaskan mereka dengan cara yang baik. Dan janganlah kamu pegang mereka (ruju‘ semula) dengan maksud memberi mudharat, kerana kamu hendak melakukan kezaliman (terhadap mereka); dan sesiapa yang melakukan demikian, maka sesungguhnya dia menganiayai dirinya sendiri.”
(Surah al-Baqarah: 231)

Ayat tersebut melarang suami yang berniat untuk memberi mudarat kepada isteri. Suami yang menthalaq isteri diperintahkan sama ada kembali (ruju‘) kepada isteri tanpa ada tujuan untuk memudaratkan atau melepaskan isteri sehingga selesai ‘iddahnya.

Di dalam kitab ‘Aunul Ma‘bud syarh Abi Daud, diterangkan mengenai hadits Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang menjelaskan mengenai dengan suruhan memberi makan dan pakai kepada isteri serta larangan memudaratkan isteri.
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam ditanyakan mengenai dengan hak isteri ke atas seorang suami. Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam menjawab:

“...Hendaklah kemu memberinya makan apabila kamu makan, memberinya pakaian apabila kamu berpakaian atau kamu beroleh penghasilan, dan janganlah kamu memukul muka (isteri), jangan memburuk-burukkannya dan jangan memisahkan diri dari mereka kecuali di dalam rumah.”
(Hadits riwayat Abu Daud)

Hadits tersebut melarang memukul isteri pada muka kerana muka merupakan anggota yang penting dan zahir dilihat. Begitu juga dilarang suami mengeluarkan perkataan tidak baik kepada isteri, tidak mengeji serta memaki isteri. Seandainya isteri nusyuz suami janganlah berpindah ke rumah lain (meninggalkan isteri), kerana yang dimaksudkan bagi isteri yang nusyuz adalah dipisahkan tempat tidurnya iaitu tidak tidur bersama-sama.

Memudaratkan isteri secara fizikal seperti menampar, memukul, menyepak isteri adalah dilarang kerana perbuatan seumpama ini amat jauh dari konsep pergaulan baik suami isteri sebagaimana yang dituntut syara‘.
Jikapun isteri melakukan kesalahan, suami diperintahkan untuk menasihati isteri kerana mungkin dengan nasihatnya isteri akan sedar akan kesalahan yang dilakukan. Menasihati isteri kerana kesalahan yang dilakukannya ada disebutkan dalam perkara isteri nusyuz. Sunat seorang suami menasihati isterinya yang nusyuz dan memujuk isteri dengan cara mengambil hati, umpamanya dengan memberikan sesuatu. Suami dibenarkan memukul isteri yang nusyuz hanya setelah nusyuz isteri jelas berterusan (setelah suami menasihati dan memisahkan tempat tidurnya).
Cara memukul yang dibenarkan oleh syara‘ pula ialah pukulan yang tidak mendatangkan mudharat kepada isteri, iaitu tidak boleh memukul isteri dengan pukulan keras, tidak boleh memukul pada muka atau pada anggota-anggota isteri yang mudah cedera. Tujuan pukulan tersebut adalah bagi maslahah suami sendiri iaitu supaya isteri kembali taat semula kepadanya. Oleh yang demikian, adalah lebih baik jika suami tidak memukul isteri jika dirasakan tidak perlu.

Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam Sebagai Suami Mithali

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam merupakan suami mithali yang patut dicontohi. Sabda Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam dalam hadits yang diriwayatkan dari ‘Aisyah Radhiallahu ‘anha:

“...Sebaik-baik (manusia) antara kamu adalah yang paling baik kepada keluarganya. Dan aku adalah yang paling baik kepada keluargaku daripada kalangan kamu.”
(Hadits riwayat Ibnu Hibban)
Pergaulan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersama dengan isteri-isterinya adalah pergaulan baik yang sentiasa penuh dengan kemesraan, antaranya Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam bergurau senda dengan keluarganya, bersikap lemah lembut terhadap mereka dan mengagihkan nafkah sebagaimana yang diperintahkan syara‘ kepada para suami. Inilah antara pergaulan baik Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersama isteri-isteri Baginda yang patut dicontohi oleh para suami.
Sebagai kesimpulan, seorang suami bertanggungjawab memelihara hak-hak isteri yang diamanahkan oleh syara‘ ke atasnya. Antaranya berbuat baik kepada isteri kerana ia berupa perintah Allah Subhanahu wa Ta‘ala kepada kaum lelaki. Selain itu juga, suami tidak boleh mencuaikan nafkah isteri, kerana dengan mengabaikan pemberian nafkah tersebut, suami bukan sahaja telah melanggar apa yang diperintahkan oleh syara‘ bahkan perbuatannya akan mendatangkan kesusahan kepada isteri. Yang jelas, Islam amat menitikberatkan soal hak dan sama sekali tidak membenarkan suami mengabaikan hak-hak isteri.

Wednesday, October 6, 2010

Thursday, September 9, 2010

::Salam Aidilfitri::

Salam..entry harini untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..maklumlah, semalam pakcik penyimpan mohor2 besar diraja dah umum ESOK RAYA!!! Alhamdulillah, Allah masih beri kesempatan untuk kita sekali lagi menyambut kehadiran syawal untuk kesekian kalinya.. Ok la..taknak celoteh pjg2 pun today..japgi nak kuar ke pekan..last minute shopping utk raya..huhu.. akhir kata, selamat menyambut kehadiran aidilfitri yg mulia esok..maaf zahir dan batin.. 0-0 yer..

Thursday, September 2, 2010

.:Indahnya Sebuah Perkahwinan:.

Assalamualaikum...Alhamdulillah, Allah masih memanjangkan usia kita untuk meneruskan ibadah puasa untuk hari yang ke-23 harini..semoga segala amal ibadah yang dilakukan sepanjang bulan yang mulia ini diterima oleh Allah s.w.t. hendaknya..amiin..

Today i'm back to work after 2 days cuti2 malaysia di kampung..cuti yg not really boleh berehat dan cuti pun sebenarnya..since from the moment reached ipoh, roda kete tu tak berhenti dari 1 persinggahan ke 1 persinggahn yang mana semuanya berkaitan dengan urusan persiapan kawenku yg hanya tinggal lbh kurang 2 minggu jer lagi.. penatnya usah citerla..dah tahap very2 EXHAUSTED lah..tapi disebabkan KAWEN punya pasal, penat pun ilang..yg tinggal perasaan hepi yg teramat sgt..(^_^)


Alhamdulillah, so far segala persiapan utk my wedding dah complete 80%.. lagi 20% tu insyaallah akan settle dalam seminggu ni..weekend ni nak gi fitting baju sanding dan beli brg2 utk hantaran including cincin nikah utk hubby..not forgetting untuk collect bunting dan kad terima kasih daripada kedai kadkawen..tak sbrnyer nak tgk outputnye nanti..hopefully cantek la..huhu..


Actually, arini nak share bout my feelings ttg perkahwinan..bukanla thru my experience bcoz im not yet married..tapi thru my frens experience dan hasil pembacaan melalui blog member2 yg share ttg wedding diorg..


Sumenye akan bermula dgn kesah persiapan perkahwinan yg penuh havoc dan hectic..tmbah2 yg jenis last minute preparation..(same here..huhu)..pastu masing2 dok post ttg wedding day yg berlangsung dengan meriahnya..mcm2 posing ada..seronok tgk baju pengantin yg cantek2..pelamin pun tak kurang hebatnya..sambil2 tgk org punye cari inspirasi untuk diri sendiri..hehe.. pastu tgk gubahan hantaran..cantek2 belaka..especially yg gune fresh flowers..mmg teruja..hehe..haa, bis citer pasal wedding, ada yg share ttg honeymoon..best2.. ;p..end of honeymoon story, masuk pulak bab pregnancy.. haa, bab ni bila dibaca2 agak touching ckit la..betapa hebatnya ciptaan Allah..dikurniakan sebuah perasaan yg undescribable kepada para isteri yg diberi peluang untuk melalui saat bergelar seorang ibu..SUBHANALLAH..kemudian, cukup 9bulan 10 hari mengandung, maka lahirnya seorang lagi khalifah Allah..sungguh cute dan comey2 belaka..suker sgt bile tgk..tak sbrnyer menanti kelahiran zuriat sendiri..erk, lambat lagi tu.. kawen pun belum lagi..huhu..pas kawen pun kene hold dulu for 6 month coz attending for my DPA yg dah confirm pada 18 Oktober 2010...genap2 sebulan after my wedding..huhu..hubby kene sbr la ckit yer..


Talking bout DPA, dlm tempoh 6 bulan tu nanti, kene dok berjauhan dari hubby..haa, masa ni la segala macam mak nenek dugaan dan cobaan yg akan Allah turunkan utk uji ikatan perkahwinanku..dan ketika ini jugala kejujuran dan kepercayaan sesama pasangan akan dijadikan pertaruhan..hmm..tmbh2 pulak, segala setan, jin dan iblis yg sentiasa membawa segala hasutan dan kemusnahan kepada manusia ni akan dilepaskan daripada rantai yg membelenggu sepjg bulan ramadhan yg mulia ni..haa..sentiasalah berjaga-jaga dan beringat yer..kalau iman tak kuat, jwbnyer..hmm, takperlah..fikir dan jwblah sendiri..(especially dedicated to my hubby)..Insyaallah, jika hubungan perkahwinan yg dibina itu benar2 ikhlas dan berteraskan kejujuran yang tulus (no tipu2)..akan berkekalan dan berbahagia hingga ke akhir hayat..amiin..


Okla, dah pjg sgt rasanya menaip nie..keje kat opis nie tak siap2 lagi..dah nak masuk lunch time dah..tapi mmg takder mood nak wat keje pun arini..mood tak tau ilang ke mana..dari semalam lagi ilangnyer..malas nak gi cari balik mood tu..biarla mood tu datang sendiri..sebab dah penat sgt2 dah..so, just sit still..wait n see..


Wassalam...

::Kenangan Terindah::

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang telah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku


Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun
Aku mampu tuk mengenangmu


Darimu...
Kutemukan hidupku
Bagiku...
Kau lah cinta sejati


Ooh...


Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah


Ooh...



"Ya Allah, andai ku masih perlu melepasi pagar ujianmu untuk kesekian kalinya, Engkau berikanlah aku kekuatan dan kesabaran dalam mencari KUNCINYA...Ku berterima kasih dan bersyukur di atas segala kurniaan nikmat cinta yang Engkau berikan dan sesungguhnya seseorang itu yang pernah kau hadirkan dalam hidupku adalah sebuah Kenangan yg Terindah..."

Monday, August 30, 2010

::2 weeks & 4 days::

Salam Ramadhan..wah, sedar tak sedar dah 20 hari kita berpuasa..rasa mcm baru jer lagi penyimpan mohor2 besar diraja announce tarikh berpuasa..hrmm..betullah seperti yg dikhabarkan org bila dah akhir zaman nie, tmbah2 dah dekat nak kiamat ni, masa terasa berlalu dengan begitu cepat.. ini bermakna tinggal 10hari jer lagi yg tinggal utk kita menunaikan ibadah puasa sebelum syawal pula melabuhkan tirainya..huhu.. sebut pasal syawal nie, apalagi lau bukan RAYA!!! kalau thn2 sebelum nie, perasaan utk menyambut raya sgt seronok.. weekend jer kuar shopping baju raya dan kuih raya ngan adik2 terchenta..tmpt yg wajib utk shopping apalagi lau bukan PKNS shah alam dan Jalan TAR.. mmg sesak dan jem giler..tapi raya punya pasal, redah gak la..(^_^)..

Tapi thn nie tak bpe nak rasa feeling raya tu..nape eh? hmm..tinggal lebih kurang seminggu jer lagi nak raya..kueh raya pun tak mula membeli lagi.. baju raya adala tempah sepasang.. thn ni warna tema turqoise..adik2 dan ayah dah ada bju warna turqoise..tinggal baju bonda jer tak beli lagi..ntah bila nak gi beli pun tak tau la..huhu..sabar yer bonda.. nanti kita gi greentown mall cari baju sepasang lagi eh..huhu..

Raya tinggal lagi seminggu, tapi ada perkara lain yg bakal menjelma lagi 2 minggu & 4 hari..apa yer?

jeng! jeng! jeng!...

My WEDDING day lah..wah, dah semakin hampir rupanya..hmm, takleh nak describe my perasaan skunk nie.. hepi pun ada..sedih pun ada..neves pun ada..pendek kata, macam2 ada lah..hoho.. mcm iklan astro pulak..(^_^).. alhamdulillah, kad sumer dah edar..mana yg perlu di pos, dah pos..yg nak bagi by hand pun dah bagi.. bab kad dah settle..tapi byk lagi bende lain yg tak settle.. door gift tak packing lagi, pelamin tak confirm lagi, catering pun tak confirm lagi, baju tak fitting lagi, baju nikah tak amik dari tailor lagi...dan byk lagi la bende2 lain..nak list down kat cni, pjg sgt..so, highlight yg besar2 jer..huhu..ntahla, citer kat member2 sumer terkezut..wedding dah dekat tapi byk lagi yg tak settle..siap ada yg tanya, "ko nie betul ker nak kawen nie, ann?" maka jawapan standardku "ntahlah.."..huhu.. yg paling best sekali, borang permohonan nikah pun masih belum siap proses lagi..waa..rasa nak meraung pun ada..inilah akibatnya kalau amik ringan perkara yg paling penting..hmm..takperla, redah jerla..dan doa2 borang tu leh siap proses paling lewat b4 raya..

Esok pagi lepas sahur nak balik kmpung balik..tadi call bos mintak cuti rabu, nasib baik dia bagi wpun pada mulanya dia agak keberatan..huhu..kalau dia tak bagi pun terpaksa gak cuti..byk lagi bende nak settle.. papehal pun esok luse ni jela masa yg ada.. lepas ni tak balik kmpung dah.. 8hb september nanti baru balik kmpung.. weekend ni nak pulun settle fitting baju sanding, amik baju nikah dari tailor, shopping barang2 hantaran dan byk lagi lah..penat nak taip coz byk sgt things to do..huhu..(T_T)..

To my dear hubby to be, nak tak nak, 4th & 5th september ni kene fully utilize masa yg ada utk settle sumernyer k..




Okla, sampai cni dulu celotehku di bulan puasa yg mulia nie..esok dan luse cuti..YEAY!!! (^_^)

Selamat berbuka puasa..wassalam..

Tuesday, August 17, 2010

.:Salam Ramadhan 1431 Hijrah:.

Assalamualaikum..rasanya masih belum terlambat utk ucapkan salam ramadhan to all muslim and muslimat..especially for those who keep reading and viewing my blog.. (^_^)..



Pagi ni dtg ofis ngan mood yg tak berapa nak elok..bgn pun dahlah lewat.. sahur mmg confirm tak..rasanya dah 3 malam kot tak bgn sahur..takder org tolong kejut bgn sahur..huhu.. erm, actually can't hardly describe my feelings rite now..sedih, marah, geram, dll lagilah perasaan yang tak best bercampur aduk in my heart at the moment..naper? only God knows.. mengharapkan kehadiran Ramadhan tahun ini adalah yg terindah dalam hidup menjelang Hari Bahagia yg akan tiba tak lama lagi.. tapi, panas yg kusangka hingga ke petang, rupanya hujan+ribut taufan di tengahari..Ya Allah, maha berat dugaanmu..

Sebut ttg hari bahagiaku which is just around d corner, sehingga ke harini so much of dugaan dan rintangan yg terpaksa aku lalui..ALONE!!! dari sekecil-kecil hal, sehinggalah ke sebesar-besar isu..ramai kawan2 yg bercakap melalui pengalaman, mmg menjelang nak kawen ni byk dugaan dan rintangan..memula tu redah gakla..tapi bila makin melampau2 dugaan yg dtg rasa give up pun ada..tambah2 dugaan yg dtg tu timbul dari masalah yg ditempah sendiri..i'm not saying dat i'm perfect..tapi, ntahlah..
Hmm, dahla..malas nak pikir2 lagi..skunk ni berserah sahj pada ketentuan Allah.. btw, here are something i'd like to share wid u olz.. got from my inbox dis morning..enjoy reading dan ambil iktibar dari setiap yg dibaca..wallahualam..


Kesilapan Kerap Muslim di Ramadhan
Oleh
Zaharuddin Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/



Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif ‘mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.

Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah :-

1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam).
Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).
Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain.
Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.
Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)
يا رسول الله , أي الدعاء أسمع ؟ : قال : جوف الليل الأخير ودبر الصلوات المكتوبة
Ertinya : "Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :" Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu" ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan ; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa.
Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, ‘ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi ‘kurus kering' pastinya.

5) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih.
Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

6) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah.
Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu (samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

7) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa.
Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

8) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat.
Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

9) Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur.
Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278)

10) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat.
Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

11) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba.
Ini sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan 'tanpa Syaitan' ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain.
Nabi Muhammad menceritakan :-
ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ أَشْعَثَ أَغْبَرَ يَمُدُّ يَدَيْهِ إلى السَّمَاءِ يا رَبِّ يا رَبِّ وَمَطْعَمُهُ حَرَامٌ وَمَشْرَبُهُ حَرَامٌ وَمَلْبَسُهُ حَرَامٌ وَغُذِيَ بِالْحَرَامِ فَأَنَّى يُسْتَجَابُ لِذَلِكَ
Ertinya : menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku...wahai Tuhanku... sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih)
Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

12) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka.
Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-
ثلاثة لا ترد دعوتهم , الإمام العادل , والصائم حتى يفطر ودعوة المظلوم
Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )
Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.
إن للصائم عند فطره دعوة لا ترد
Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak"


( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

Thursday, July 1, 2010

::Sayang, Abang minta izin untuk nikah seorang lagi::

Salam.. hye my dear blog readers.. tetiba harini rasa mcm nak update blog.. jenuh memikir nak share citer apa wid u olz.. tak dtg2 gak idea tu.. kebetulan sedang membaca emel2 yg ada dlm my Yahoo! inbox, terjumpa satu emel yg sgt menarik ni.. terus teruja nak post dlm blog.. tgk pada tajuknya pun dah menarik dah kan.. enjoy reading..(^_^)..

Aliyah yang sedang melipat kain,terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak.Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk? Dia menghela nafas panjang. Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin.
Pengabisannya dia kembali kepada suaminya. Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.
´Kau mampu Asraf, dengan gaji kau. Aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga,´ sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.
´Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis,´ masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.
Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak-anak..Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.
´Abang , Aliyah setuju dengan permintaan abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu,´ Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya.
Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang menggilai wanita yang jauh lebih muda.
´Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 minggu saja, boleh?´ pelik benar permintaan isterinya.
Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan.
Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak. Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.
´Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri abang,´ terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau.
´Kak Aliyah yang minta,´ masih lembut dia memujuk Qis.
´Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?´
´Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!´ terkejut Asraf Mukmin.
´Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. abang dah lama hidup dengannya. abang faham,´
Qistina mengalih pandangannya. Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina.
Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.
Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya.Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.
Tuut..tuut..sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya.
´Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik untuk abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama abang,´
Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.
Kepada:
Asraf Mukmin,
Suami yang tersayang...
Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani,Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu.
abang yang dikasihi, Genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.
1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju-bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan abang. Aliyah tak sanggup abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan abang...
2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan abang. Aliyah tahu selera abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. kasihan nanti, tak makan lah pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan abang...
3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak abang nanti untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung... Aliyah sayangkan abang...
abang yang disayangi, Cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. abang lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 minggu, abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.
abang yang dicintai,
Di dalam sampul ini ada boring keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak . Jika munajat abang di Masjid Putramengiayakan tindakan abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di Sarawak. Menunggu abang... Aliyah sayangkan abang... Tetapi jika abang merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah... Aliyah sayangkan abang.
Tetapi, jika abang merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk abang.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran abang, roti canai.. air tangan Aliyah.
Salam sayang,
Aliyah Najihah binti Mohd Hazery
Tangannya pantas membuka pintu biliknya. Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama-sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum! Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!!!

Tuesday, June 8, 2010

::EveryDay I LoVe U::

I don't know, but I believe
That some things are meant to be
And that you'll make a better me
Everyday I love you

I never thought that dreams came true
But you showed me that they do
You know that I learn something new
Everyday I love you

'Cos I believe that destiny
Is out of our control (don't you know that I do)
And you'll never live until you love
With all your heart and soul

It's a touch when I feel bad
It's a smile when I get mad
All the little things I am
Everyday I love you

Everyday I love you more
Everyday I love you

'Cos I believe that destiny
Is out of our control (don't you know that I do)
And you'll never live until you love
With all your heart and soul

If I asked would you say yes?
Together we're the very best
I know that I am truly blessed
Everyday I love you
And I'll give you my best
Everyday I love you

p/s: I love u, B...(^_^)

Friday, June 4, 2010

::SteamBoat::

Hola, again..2 new posts in a row..cayalah..hehe.. sebenarnya yg semangat nak update blog ni coz baru trasfer gmbr2 kat dlm pc.. so, nak share la wid my dearest followers..(^_^).. haa, dis time nak citer pasal my B n I gi makan steamboat kat flamming steamboat yesterday..flamming steamboat ni situated next to sunway piramid..actually, my B dah lama ngidam nak mkn steamboat..dari last weekend lagi.. baru semlm dapat mkn..alhamdulillah.. 1st time been there.. the place is not so bad.. selesa gak la nak mkn2 steamboat..choice of food pun banyak.. dah namanya steamboat, byklah seafood termasuk all the fishballs n fishcakes dan mcm2 lagi la.. other than dat, ada bihun grg, fries, wedges dan salads.. haa, kat flamming steamboat ni ada aiskrim gak tau..black choco n marshmallow pun ada.. nyummy.. for me, i bagi 4 stars kot..but restoran nelayan still d best lah..hehe.. however, thumbs up for my B yg non stop eating.. byk gak dia makan semalam..yapar yer B? hehe.. i mkn tak byk sgt..coz perut dah dimasuki angin tak diundang..huhu.. k la, to cut stori short.. njoy all d pixs yg i snap semalam.. (kan best lau ada DSLR..wish for it..)..

...ada stail lah..




Makan tak jemput.. :p






Chumell kan..(^_^)..

::SuBWay@Bukit Bintang::

Salam..Hye everyone.. hrmm, arini nak share citer pasal my B n I gi mamam SubWay kat Bukit Bintang 27 Mei aritu..arini dah 4 jun, baru nak stori d mori..huhu.. actually dat is our 1st date having sandwich kat subway together2..b4 dis, mkn ngan fren2 jer.. dah lama sebenarnya dok ckp2 ngan my B nak gi mkn kat subway ngan dia..tapi asyik tak jadik jer.. finally on d 27th of mei aritu dapat gak..hehe.. i'm having chicken teriyaki..my B mkn apa ntah..tak ingat..yg pastinya dia sebut no.10..apa ek, B? huhu.. didn't quite remember wat time we reached there..tapi yg pastinya dah malam la..hehe.. so, after dapat our order, kitorg pun find a table utk eat2..subway kat starhill tu takderlah besar mana pun..kecik jer..kitorg duduk kat satu meje for 2 kat tepi dinding..kecik jer mejanya..tapi ok la..asal dapat letak both our sandwiches and drinks..(^_^).. so, it's makan time!!! below are few of pixs yg i snap masa kitorg kat subway.. tgk2 la yer.. (actually nak show my look 1st time pakai tudung mcm tu..hehe..sib bek B kata chumell..yeker B?hoho..)..

control hensem..(^_^)..pheewitt..

nyum2..sedaaaap..

..aaaa..

my chicken teriyaki..

...control cun..hehe..(^_^)

Saturday, May 22, 2010

::Wedding Preparation - Part 1::

Salam...hmm dah lama tak update blog kan..takder stori nak share pun wid u all.. tapi arini rasa nak share lots of hepi things kat cni..(^_^).. excited pun ada.. tgk pada title post dis time pun dah tau kan..erm, mcm tak percaya pun ada yg I akan share bout my wed's preparation.. FINALLY..

Since early of last week lagi mmg dah plan nak gi jalan2 survey baju dan brg2 hantaran..So, dgn harapan yg menggunung tinggi I've asked my beloved B utk teman..Alhamdulillah, jwpn yg diterima positive wpun adala sikit keluhan..yeke B? huhu.. takperlah, yg penting my B agreed utk kuar sama last saturday..

I woke up agak awal gak la last saturday..kul 8.30am..awal la tu kan..hehe..bgn2 terus msg B, tanya dah bgn ke belum..maklumla, dah janji nak kuar pagi..nasib baik B dah bgn masa tu..teruslah bingkas bangun dan mandi..lebih kurang kul 10.30am B sampai at my place..tanpa melengahkan masa, we all pun gerak..1st destination, Bangi..gi bfast kat sna..I mkn nasi kerabu, my B mamam nasi putih ngan gulai ayam..Nasi kerabu kat kedai tu not so bad la..abis I makan pagi tu..lapar kot..huhu..

After finished our b'fast, we all terus ke destinasi seterusnya.. Dzull De Classique kat bandar Kajang..I plan nak tempah baju nikah kat sana..according to comment2 yg I baca thru d internet, butik Dzull ni highly recommended utk tempah baju nikah coz kualiti jahitannya bagus..betul atau tak tu, tak tau la..coz never try..dah risik2 harga dan tempoh masa yg diambil..RM200-RM250 utk sepasang baju perempuan dan RM100-Rm150 untuk baju lelaki..reasonable!!! my fren ada yg tempah baju nikah cecah sampai RM500 sepasang..tempoh masa utk siap pun tak lama sgt..sebulan dah boleh siap..lau urgent boleh siap dalam tempoh 2weeks only! price sama..(^_^)..

Pastu, we all terus ke destinasi seterusnya..Jalan TAR..cari Jackel..nak survey kain utk wat baju nikah..setelah meredah jem nak ke Jalan TAR, finally we all pun sampai ke Jackel.. suke2..masuk2 jer terus tanya salesgirl kat floor mana fabrik utk wat baju nikah..dia pun ckp kat tkt 3..we all pun terus ke lif..dlm hati dah berbunga2 riang nie..hehe..sampai2 jer tkt3 terus ke tpt fabrik yg dcari2 tu..kami pun bertemu dgn Kak Umi, salesperson kat dept tu..ramah orgnya..dia suggest few designs of sciffon gak la..the best part is, ada package include kain utk wat baju melayu sekali..mmg best..hehe..nanti scroll down sampai bawah k..I ada upload few pix yg my B snap masa kat Jackel tadi..(^_^).. sori la coz quality of d pics tu tak bpe bagus..maklumlah jurugambar tak bertauliah..btw, thx B..hehe.. ermm..lau ikutkan plan asal cume nak survey2 jer dulu..tapi disebabkan dah suke sgt ngan satu design ni, my B pun kata cantek, I pun terus agreed utk letak deposit dulu: RM200..reserve kain tu utk my B and I..hehe..janji ngan Kak Umi tu, next Friday we all dtg byr the rest of RM680 and collect kain tu..tak sabarnya..hehe.. tapi takleh nak htr tempah terus coz nak kuruskan badan dulu..huhu..

After dat, we all jalan2 survey brg hantaran pulak..kat mana lagi lau bukan SOGO..mmg heaven la kat Sogo tu..mcm2 ada..kebetulan ada SALE masa we all pegi last saturday..tapi disebabkan ongkosnya takder lagi dan mmg niat cume nak survey2 brg jer dulu..so, cuci mata jerla..huhu..takper2, bile dah ada ongkosnya nanti, we all akan serang Sogo tu lagi..shop till we drop..yezzzaaaa!!!

Selesai cuci mata kat Sogo, next destination is Plaza Alam Sentral, Shah Alam..nak gi Wazira Collection..survey baju utk sanding pulak..(^_^)..Sesampai jer di Plaza Alam Sentral...jeng!jeng!jeng!.. Haa, nak tau kisah selanjutnya? Nantikan Part 2 k..(esok2 la baru smbg balik..idea pun dah almost kering nak mengarang ayat ni..huhu..)

Till next post..tatatititutu...

Chanteknyer design kain nie...(^_^)

Dah jadi baju nanti lagi chantek...(^_^)...

Nie another design yg Kak Umi suggest..tapi harga agak mahal ckit la..huhu

Apala yg B snap ni..huhu

Friday, April 9, 2010

Kenapa Masih Belum BerumahTangga?

Hye, I'm back!!! (^_^)

Di petang yang dingin ni, nak share satu article wid u all.. i found it really interesting.. tgk pada title pun dah tau mmg cantik..menarik..tertarik..dan daBOMB untuk dibaca.. especially utk org2 yg masih belum sampai seru utk berumahtangga..(mcm saya ni..hoho)..Apalagi tggu, jom kita baca sama2..;


Mungkin anda pernah diajukan soalan , “kenapa masih belum berumahtangga lagi?” Jawapan yang lazim diberi adalah, “Tidak ada jodoh lagi..” Mungkin selepas ini anda akan mempunyai jawapan yang lebih sesuai ..
Jodoh, rezeki, ajal dan maut adalah takdir Allah s.w.t. Allah s.w.t telah berfirman di dalam surah Al-Hadid ayat 22, “Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna.”Di dalam kitab Fathul Bari, Al-Hafiz Ibnu Hajar mencerita bahwa seorang ulama sunni pernah berkata, “Jika Dia menghalangimu atas apa yang menjadi hakmu, beerti Dia telah menzalimimu; tetapi jika Dia menghalangi kerana sesuatu yang ada padaNya, maka sesungguhnya Dia memberikan rahmatNya kepada sesiapa saja yang dikehendakiNya.”

Jodoh kita telah pun ditentukan oleh tuhan. Apabila tuhan menghalangi sesuatu dari seseorang kerana kehendakNya, sudah tentu halangan tersebut merupakan “sesuatu yang terbaik”, kerana tuhan Maha Mengetahui. Apabila tuhan telah memutuskan “sesuatu yang terbaik” kepada makhlukNya, bermakna tuhan sedang melimpahkan rahmatNya kepada makhluk itu.

Mungkin selepas ini, ketika disoal oleh kaum keluarga dan sahabat-handai, “kenapa masih belum berumahtangga lagi?”, jawapan yang sesuai adalah, “semua ini adalah rahmat Allah.”

Wallahu’alam

.:Renungan Jumaat:.

Salam ukhwah, Salam 1 Malaysia..
Memandangkan harini adalah hari Jumaat..jadi saya nak share sesuatu untuk kita renung2 kan bersama. Jom baca...(^_^)

Tajuk :
Hakikat kebijaksanaan

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah, lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid, dua orang yang saling cinta mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina, lalu ia menjawab, “Aku takut kepada Allah”, seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya, seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya. -Riwayat at-Tirmidzi

Huraian :
1. Pemimpin yang adil adalah pemimpin yang dapat menjalankan tanggungjawabnya dengan baik. Nasib rakyatnya adalah terletak di tangannya.
2. Manakala pemuda yang kuat beribadah adalah menunjukkan betapa di usia sebegini (muda) seseorang itu terpaka mengharungi berbagai cabaran dan godaan. Oleh itu bagi orang yang berjaya mendidik nafsunya dengan baik dia akan beruntung kerana mempunyai kekuatan dari segi fizikal dan mental untuk melakukan kebaikan dan beribadah kepada Allah. Begitulah sebaliknya bagi mereka yang terjerat dengan pujuk rayu syaitan maka seluruh usia mudanya akan dihabiskan untuk melakukan maksiat dan dosa.
3. Orang yang berjinak dengan masjid pula sudah tentu mendapat jaminan syurga oleh Allah kerana ia telah menjadi tetamu Allah dan mengimarahkan masjid (rumah) Allah dengan amal ibadat dan ini menjadikan hati mereka sentiasa dekat dengan Allah.
4. Sedangkan orang yang berkasih sayang kerana Allah merupakan mereka yang mempunyai nilai-nilai yang dituntut oleh Islam iaitu ikhlas dalam menjalinkan hubungan silaturrahim dan ingat-mengingatkan tentang kebaikan antara satu dengan yang lain.
5. Menolak daripada melakukan maksiat apalagi zina merupakan tanda kekuatan iman seseorang yang berjihad melawan nafsunya dan bisikan syaitan yang menggoda. Oleh itu mereka yang berjaya melakukannya adalah orang yang teguh imannya, tidak mudah goyah untuk melakukan sebarang kejahatan.
6. Orang yang mencintai Allah S.W.T dengan hati yang ikhlas semestinya akan merasa keagungan dan kebesaran Allah. Oleh itu di saat ia bertafakur kepada Allah akan keluarlah air mata kerinduan dan keinsafan dari dalam dirinya.

Thursday, April 8, 2010

.:WakTu SoLat vs WarNa AlaM:.

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ...). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la ...) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang..

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya ..."

Renung2 kan dan selamat beramal...(^_^)

::KeleBihan BerCium::

Ahli perubatan mendapati bahawa berciuman baik untuk kesihatan...

Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga efektif
melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi kesihatan?

* Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita.
Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung per minit.

* Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras.
Kira-kira 60 tarikan nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan nafas per minit. ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.

* Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan pencegahan gigi berlubang.
Berciuman menstimulasi air liur yang boleh menghancurkan asam yang menutupi gigi.

* Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan stress.
Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress.

Lagi... kelebihan berciuman ...

1. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak melakukan rutin ini.

2. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.

3. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman bergairah 3 kali sehari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu menghilangkan berat badan.

4. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.

5. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

6. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

7. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.

8. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantu mengurangi sakit.

HeHeHe... Ciumla orang yang sepatutnya menerima ciuman....huhuhu

Wednesday, April 7, 2010

::Suka Suki::

1.Cium Isteri
Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:

Isteri :Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?

Suami :Kenapa?

Isteri :Tiap pagi sebelum pergi kerja, suami dia akan cium isterinya. Bila pulang kerja, dia akan berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullahmereka. Kenapa abang tak buat macam tu?

Suami :Nak mampus... Mana abang kenal isteri dia?

2.Bunuh Setan
Suatu petang selepas pulang dari kuliah agama di surau si isteri menceritakan apa yang didengarnya dalam kuliah tersebut kepada suaminya.

'Abang, abang nak tau tak, ustaz kata bila suami dan isteri itu bersatu/bersetubuh kan bang, dengan cara yang betul dan menjaga syarat yangbetul maka pasangan tersebut akan mendapat pahala sama seperti membunuh 10 ekor atau beberapa ekor syaitan'.

Kata si suami 'yerr kerr?' Tak apa malam ni malam Jumaat, masa yang sesuai untuk bunuh syaitan kan , betul tak sayanggg? sambil ketawa..

Isteri hanya tersenyum panjang. Selang dua hari kemudian, si isteri berkata:
'banggg, jom kita bunuh syaitan... bang'.Si suami tersenyum panjang.

Selang dua hari kemudian, si isteri berkata:'banggg, jom kita bunuh syaitan... bang'. 'takpe...tunggulah malam'.

Esoknya si isteri berkata:'banggg, jom kita bunuh syaitan...bang'.Si suami diam sambil mengangguk lemah.

Esoknya si isteri berkata 'banggg, jom kita bunuh syaitan... '.

Si suami tiba - tiba marah dan berkata .......... 'Ayang nie nak bunuh syaitan ke atau nak bunuh abang'

3.Pak Pandir menunjukkan kepandaiannya
Nak dijadikan cerita, suatu hari pak pandir melalui satu lorong yang kecik semasa hendak pulang ke rumahnye. Entah macamana, di tengah perjalanannye tadi dia terjumpe seketul taik yang masih panas. Tapi dia masih konpius sama ada betul ke bende yang dia jumpe tu seketul taik.
Oleh kerana kemusykilan yang teramat sangat tu, pak pandir ambil keputusan untuk mengkaji sampel najis berkenaan. Pak pandir tengok ngan lebih dekat taik tersebut, lalu dia berkata, 'Bentuk macam taik...' Lepas tu dia pegang pulak taik tu, lalu dia berkata,'Lembik...macam taik.'Lepas tu dia ambik sikit taik tu lalu dia hidu taik tu, lepas tu dia berkata, 'Bau macam taik.'Oleh kerana pak pandir ni masih ragu-ragu dengan taik tu lalu dia pun mengambil keptusan untuk menjilat sedikit taik tersebut.
Sebaik sahaja dia menjilat taik berkenaan dia pun menjerit... 'MEMANG TAIK! NASIB BAIK AKU TAK TERPIJAK!!!'

4.Mamak dapat anak
Suatu hari sedang Ali minum teh di gerai Mamak yang biasa dikunjunginya,
tiba-tiba Mamak gerai tersebut bersorak gembira
dan terus datang kepadanya

Ali: Apa yang suka sangat Mamak ni?
Mamak: Saya bini juga surat India mari.
Ali: Apa dia cakap? Tentu good news....
Mamak: Dalam dia punya surat ada cakap sudah beranak. New baby!Ayo.... saya banyak suka hati la. Saya belanja awak free minum jugak!
Ali:Tahniah! Mamak. Ini kena balik India cepat ni?
Mamak:Ya la, saya sudah tiga tahun tarak balik.
Ali: Lerrrrrr.?????...kalau 3 tahun tarak balik tu anak siapa? Hahahaha…

5..kisah 2 ekor burung.
Di sebuah kedai menjual burung, terdapat 2 ekor burung kakak tua.
Kedua burung itu berbeza, yang satu suka bernyanyi dan yang satunya lagi hanya diam saja,
datang seorang lelaki ingin membeli burung kakak tua.Ia berkata kepada si penjual burung.

Pembeli :Berapa harga burung kakak tua ini...??
Penjual: Kalau yang suka menyanyi itu $500, sedangkan yang diam itu $1000.
Pembeli: Ahhh...?? Kenapa yang suka menyanyi lebih murah dari yang diam.
Penjual: Yaa...memang berbeza, yang berharaga $1000 itu ialah pencipta lagunya.

6.Belajar bahasa English
Seorang gadis yang Bahasa Ingerisnya kacau-bilau... suatu hari terlanggar seorang pelancong US ketika berjalan2 di The mall

Gadis:' I'm sorry '
Pelancong:' I'm sorry, too '

Si gadis kelihatan bingung kerana tidak faham apa yang diperkatakan oleh pelancong itu.. dia meneka2 dan terus menjawab..

Gadis:' I'm sorry. three '
Pelancong: ' What are you sorry for? '
Gadis:'I'm sorry, five '

7.Kek Hari jadi...
Seorang lelaki telah pergi ke sebuah kedai kek untuk memesan sebiji kek sempena hari jadi isterinya.

'Apa yang hendak ditulis pada kek ulang tahun ini,encik?' tanya si gadis manis yang bertugas di kaunter kepada lelaki itu.
'Mmmm, tulis saja 'Sayang tidak bertambah tua' di bahagian atas,kemudian sambung dengan 'Sayang cuma bertambah cantik' di bahagian bawah,'kata lelaki itu.

Esoknya, lelaki itu datang mengambil kek yang ditempahnya itu dan terus membawa pulang ke rumah untuk dipersembahkan kepada isterinya yang tersayang di hadapan tetamu-tetamu yang lain. Dan ketika kek itu dibuka di depan isteri dan tetamu undangan yang lain, lelaki itu setengah pengsan ketika membaca tulisan yang tertera di kek itu: 'SAYANG TIDAK BERTAMBAH TUA DI BAHAGIAN ATAS. SAYANG CUMA BERTAMBAH CANTIK DI BAHAGIAN BAWAH.'

8.Anak siapa??
Suzy menyampaikan hasrat hatinya kepada bapanya untuk berkahwin dengan Robert,
Jejaka pilihannya yang juga adalah jiran dan teman sepermainannya sejak kecil lagi.

Suzy :Ayah, Robert melamar saya. Kami mahu berkahwin.
Ayah :Apa? Tidak boleh! Kamu boleh berkahwin dengan sesiapa saja kecuali Robert.
Suzy:Tapi mengapa?
Ayah :(Separuh berbisik) Kerana Robert sebenarnya adalah abangmu.Tapi, jangan beritahu ibumu ye! Terkejut dengan jawapan itu,suzy pergi pula kepada ibunya.
Suzy :Ibu, Ayah melarang saya berkahwin dengan Robert.
Ibu :Tak usah dengar cakap ayah kamu tu. Kamu boleh kahwin dengan sesiapa yang kamu suka termasuk Robert.
Suzi :Tapi kata ayah, Robert itu abang saya.Adik beradik kan tak boleh kahwin.
Ibu :(Separuh berbisik) Hmmm....Ayah kamu pun tak tahu kamu bukan anaknya. Suzy :Ha!!??!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails