Blogger Templates

Saturday, August 29, 2009

::Roti Jala::

Salam Ramadhan...arini dah masuk hari yang ke-8 kita berpuasa..amacam puasa kawan2? ada yg tinggal puasa dah ker? huhu.. exception utk yg A.B.C (Allah bagi cuti)..phm2 jelah..hehe.. agak lama gakla tak update blog..bukan malas..lau bole, ari2 nak update blog ngan citer baru..tp, unfortunately, server kat opis block website Blogspot.com..so, takleh lah nak update blog..huhu..mmg makin busan la kat opis skang ni..sumernye nak block..risau sgt staff tak wat keje..apa yg penting, INTERGRITI..huahuahua.. emm.. dis time nak story pasal apa ek.. haa, tgk kat tajuk blog tu mcm nama kuih jer.. actually, nak share bout my 1st day sambut puasa ngan family.. maklumlah, 1st ramadhan aritu tak berkesempatan nak lik kmpg utk sambut puasa ngan family.. since weekend ni cuti lma ckit coz trus smbg ngan cuti Hari Kemerdekaan, so i ngan adik2 decided utk lik kmpg..sambut puasa ngan ayah bonda tercinta..tak dilupakan our little sister..Kakchik..hehe.. jumaat i ngan adik2 keje half day jer..kononnye nak lik kmpg awal ckit..sempatla berbuka kat kmpg..tapi ding dong ding dong..dekat kul 4 gak la baru gerak dari KL..hmm, mmg dah agak tak sempat nak berbuka kat kmpg..so, dlm perjalanan tu, we all singgah kat R&R Rawang..beli ckit juadah utk wat berbuka dlm kete.. perjalanan smooth la..tak jam..we all ikut hway..biasa ikut jalan lama..sebabnya taknak spend too much time on the road bln2 puasa ni.. hmm, dipendekkan citer.. we all sampai kmpg bout 7.45mlm.. masuk umah, sambung mamam lagi.. hehe..dlm kete we all berbuka air mineral ngan kueh pau jer 3 biji..huhu.. last nite i tdo awal..maybe penat travel kot.. huhu..mmg letak je kepala atas bantal, terus lena.. next thing i know, my mom dah bising2 kejut bgn sahur..huhu..ngan mlsnyer, i pun bgnla.. mam sahur pagi tadi ckit jer..abis jer mam, terus nek bilik smbg tdo balik..sedar2 jer dah kul 9pg.. nak tdo lagi ker? xnak la..matahari pun da tinggi.. huhu.. puasa2 ni tak byk aktiviti pun bole wat..nak jalan, malas.. ada takder pun, i teman my dad gi pasar beli brg dapur ckit.. balik dari pasar, dok tgk tv..busan2 surf internet..sib bek ada broadband..itupun kene berebut2 ngan adik2..maklum la masing2 ada facebook la, frenster la.. so, dah mlm ni la baru i dapat chance utk update blog.. hmm, dah dapat peluang ni, i nak share wid u all bout 1 of my fevret hobby..cooking.. last year ramadhan, i belajar how to cook roti jala fm my aunt.. betul la bak kata org, practice make perfect.. masa mula2 blaja wat roti jala dlu mmg fail la.. nak kirai tepung atas kuali pun susah.. skang ni..ehem2..bole la..hehe..masuk lif tekan sendiri gi tkt 3, blok c2, jumpa B..haha.. mesti u all mcm percaya tak percaya kan? haa.. i ada attach ngan few pics siap ada video i wat roti jala sekali..sebagai bukti..wpun video tu tak show muka i..tapi percayalah.. sesungguhnya di bulan yg mulia ni tak baik berbohong.. hehe.. k la.. got to end dis post here..my sister nak guna internet pulak.. till next post.. sayonara.. salam merdeka..salam 1 malaysia..

Adunan tepung yang telah dikirai di atas kuali yang panas...

Bila dah agak2 masak, lipat kepada 2 bahagian..

Actually, cara melipat roti/kueh jala ni ikut pada kreativiti masing2...

Inilah hasilnye... sungguh menyelerakan..hehe.. (^_^)

Cara-cara untuk masak roti jala...ann's version..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails