Blogger Templates

Wednesday, July 22, 2009

.:Kursus Kawen:.(ep.2)

Hola everybody..im back wid the 2nd ep of my Kursus Kawen story... hehe.. hmm, 1st ep aritu stop kat ne eh? haa.. 1st session start @ 3pm.. memula sekali dgr taklimat dari urusetia ttg perjalanan kursus selama 2 hari tu.. then, penceramah yg pertama memulakan la ceramahnya..best2! eh, rasa2nyer macam dah story masa 1st ep aritu kan.. apolah..huhu.. kelas petang tu abis dalam kul 7.30pm..end of day 1.. i pun gerak lik bangi..smpai umah bout 8.30pm..mandi-manda, pastu trus ciap2 utk kuar dinner wid my sis.. mlm tu i dinner nasi grg padrik.. lapar siut.. huhu.. mlm tu mmg flat..mana taknya..subuh2 hari lagi dah celik mata, matahari dah terbenam baru lik..penat woo..nasib baiklah lecture best..hehe.. bout 11.30pm we all lik dari diner di village view..mlm tu, almost 12am gak la baru dapat tdo..huhu..

.:Day 2:.
Bangun pagi awal ckit dari semalamnye.. kunci jam kul 5pg..hari kedua ni klas start kul 8am.. so, kene lah bgn awal..warghh..berat tul rasa mata ni nak bukak pagi tu..pedih biji mata..huhu..tapi memandangkan tak nak lewat datang kusus, ku paksakan juga diri ini utk bgn dari lenaku..cewah..jiwengs la pulak..hehe..pagi tu, gerak dari bangi kul 6.45am..jln mmg lengang giler lah..tmbh2 hari ahad..mmg jalan itu mcm aku yg punya lah..wpun begitu, tak speeding pun coz masih awal lg..so, drive pun relax jer..bout 45mins later, I reach Bangsar..as usual, tggu my partner Rai..tak sempat nak bfast pun pagi tu..yapar..huhu..10am we all pun break..baru plan ngan Rai nak gi kedai mamak kat tepi tu utk bfast, rupa2 nye pihak urusetia ada sediakan nasi lemak ngan air teh o..tak jadi nak gi kedai mamak..jimat duit...(^_^).. Bismillahirrahmanirrahim..maka masuklah suapan nasi lemak yg sulung ke dalam mulut..setelah beberapa ketika...(....) tau2 je dah sampai ke suapan nasi lemak yg terakhir.. abis da.. erkk..Alhamdulillah..kenyang..hehe...dalam kul 10.30am we all smbg balik lecture..mendgr sambil ketawa..hohoho..Tajuk2 yg disampaikan utk hari kedua ni kira best2 gak la..antaranya bab Akidah, Ibadah (basic la ni..), pengurusan Talak, Fasakh, Prosidur Perceraian (haa..bab ni agak xbest ckit..huhu..), hubungan konflik,pengurusan kesihatan dan yg paling best sekali komunikasi suami isteri yg disampaikan oleh Ybh.Ustz Hjh Zawiah Hj Hassan..ore kelate.. kecek kelate sokmo..nasib baik pahe..kalu dok gak, nganga je la..huhu..haa, smbg balik citer tadi..lebih kurang 3 jam kemudian, we all pun break utk lunch..lunch pun urusetia ada sediakan..we all lunch nasi ayam ngan air oren..sedap..lapar punya pasal, mkn x ingt org kiri kanan dah..pas abis mkn tu, we all trun bwh, lepak2 kat luar sambil amik amik gmbr...lihatlah hasilnya seperti di bawah..hehe..hmm..niat di hati tu nak share gak la ckit ilmu2 yg dapat masa kursus tu..tp tak reti dari mana nak mula..sng citer, u all gi kursus kawen nanti tau la..pada yg dah gi kursus kawen tu, rasanya intipati kursus tu sama jer coz sukatan pelajaran dia standardize seluruh malaysia..cume maybe penyampaian je la yg berbeza-beza ikut penceramah..hmm..ding dong ding dong..dah sampai ke sesi yg last..sketsa..lakonan semula oleh peserta2 kursus yg sudi volunteer nak jadi pelakon..maklumlah, nak jadi pelakon drama tv tak boye..dapat jadi pelakon utk sketsa masa kursus kawen pun jadila..sketsa ni ttg suasana masa merisik, bertunang sehinggalah ke majlis akad nikah..masa merisik ngan bertunang tu biasa jer rasa..tp bila sampai part majlis akad nikah, rasa meremang gak la bulu roma ni..tgk cane the whole proses utk nikah ni..mmg khusyuk la masa tu..bukan apa terbygkan diri sendiri melalui masa tu one day nanti..insyaallah..dengan siapa? wallahualam..hanya Allah shj yg tahu..(andai ku tahu siapa..)..tetiba rasa hiba pulak..huhu..nway, ingat nak record sketsa tu, bole post sekali dalam blog ni..tp tempat duduk tak strategik..tak bole nak record..huhu..k lah..tak tau dah nak mengarut apa kat cni..yg pasti, tiada 3rd ep..hehe..haa..tggu my new post yg bertajuk "my wedding day" je lah nanti..bila? ujung tahun 2009? ujung tahun 2010? wallahualam..hehe..that's all folks..tata titi tutu..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails