Blogger Templates

Wednesday, July 1, 2009

Umbai oh Umbai

hmm..not really remember the exact date yg we all pegi umbai..for those yg tak tau, umbai tu kat melaka..at first, i pun tak tau where about the place called UMBAI ni..huhu.. actually the idea of going to umbai ni one of my fren yg suggest.. d idea was just to eat seafood..jauh kan sampai umbai..padahal kat area klang valley ni pun berlambak tmpt yg ada utk mkn seafood..tapi takpe lah..since i pun never been to dat place..saje jalan2 makan angin nek kete baru..hehe..the journey took around 2 hours..kitorg gerak dari equin dalam kul 4 ptg..so, sampai umbai dlm kul 6 ptg..just nice to have our dinner.. but yet, still to early utk mkn..so, we decide utk reserve meja first then kua balik gi cari atm machine..got to draw some money..tak cukup cash on hand..takut nanti dah kenyang mkn, ada yg kene stay utk cuci pinggan mangkuk sbb tak cukup duit nak bayar..so, kitorg pun pegi la cari atm machine..pusing punya pusing..akhirnya jumpa gak..dapat pulak driver yg tak berapa nak tau jalan..huhu..pas kuar duit, kitorg pun pegi balik kat tpt mkn tu..cari punya cari, meja yg kitorg reserve tu dah diambil org!!! bengang gak..tp still cool lagi la..taknak wat kecoh ptg2 yg hening tu..sudahnya one of us confront ngan budak yg tlg reservekan tmpt kitorg tu dgn gentlenye..at last, budak tu bukak meja baru utk kitorg..hehe..yay, dapat duduk...crowd gak la tmpt tu..so, kitorg pun mulakan dgn agenda pilih memilih ikan, ketam, sotong, udang, dll...hmm..menu kitorg mlm tu;









1. ikan pari masak asam pedas (memang superb)
2. ketam masak black pepper
3. kerang bakar sambal
4. sotong goreng tepung
5. udang masak sambal
6. sayur kangkung belacan (byk giler)
byk kan menu..tapi mmg sedap.. ikan pari masak asam pedas dia mmg superb..nvr had soooo delicious asam pedas b4..rasa sekali nak lagi...hehe..haa..dlm pada citer betapa sedapnya diner kitorg mlm tu, terjadi la satu al-kisah ttg kepala sotong..citernyer berbunyi begini...kitorg pilih 3 ekor sotong utk dimasak goreng tepung..tup2 bila sampai kat kitorg, terasa la amat pelik akan keadaan sotong itu..mana taknyer, bilangan kepingan sotong goreng tepung yg ada dlm piring tu seakan-akan tidak menyamai dgn 3 ekor sotong..ini boleh mendtgkan rasa tidak puas hati..bayar utk 3 ekor sotong, tp dapat makan mcm seekor stgh jer sotong tu..mmg ckit giler..so, kitorg decide utk kira kepala sotong yg ada dlm piring tu..sah2 ada satu jer..mana hilangnye lagi 2 kepala sotong berkenaan?..hmm..soalan yg tiada jawapan..smpai harini kitorg konpius..huhu..habis da citer pasal kepala sotong...sambung balik citer bab mkn2 tadi..hmm..nyum2!..mkn punye mkn sedar tak sedar abis da menu yg kitorg order tadi..apa yg bestnyer, ada one of our fren ni rupanyer dia lapar..org lain dh stop mkn, tp dia masih lagi mengunyah..mmg tunduk tak dongak2 lah dia ni mkn..syok gak tgk..hehe..sungguh berselera..sempat gak la snap few pics of him..finally, everyone stops eating..KENYANG...alhamdulillah..so, nxt pit is the counter..suspen gak la masa tggu girl tu kira kitorg punya bill..takut kene beratus2..standardla, mkn seafood..nak tau bpe kitorg kene? jeng..jeng..jeng...TOTAL : RM 99...lagi seringgit jer nak jadi rm100..okla kot..for the three of us..hmm..mlm masih muda..so, we plan nak jalan2 kat dataran pahlawan jap b4 balik..tp sempat 'mkn langsat' gak la sebelum sampai ke dataran pahlawan tu..huhu..jalan punye jalan...mlm pun da menjd semakin lewat..so, we all dcide utk balik ke equine..penat but best..hehe..till here la for now..penat da menaip..esok luse sambg citer lain pulak..hehe..adios..

3 comments:

  1. best kan dapat driver yang xtau jalan tu kan...xpe kenyang makan buah langsat.....

    ReplyDelete
  2. Bang, langsat sekilo RM5..meh la beli..murah dan sedap langsat ni..nyum2!!!

    ReplyDelete
  3. ngidam nak makan langsat eh?itu dokong dik...hmmmxpela meh la dokong 1/2 kilo,rambutan sekilo...nak rangoh....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails